Sundhed
Hvad er sundhed?

Det er sundt at leve sundt, kan vi vist alle blive enige om. Men hvad er "sundhed" egentlig for en størrelse?

Forskere bliver (heldigvis) hele tiden klogere på mad, motion og helbredmæssige syndere i dagligdagen. Det giver en masse viden på området, men desværre også en sand jungle for forbrugere at navigere i. 

mand fit der spiser sundt

"Rigtig mad" er det nye sort

I 90erne var light-produkter det sidtse nye skrig. Skulle man være sund, skulle man bytte mayonæsen ud med light og kvitte det raffinerede sukker. 

Sødemidler og tilsætningsstoffer fyldte ikke meget i mediebilledet, og datidens sundhedseksperter anbefalede lightprodukter.

Sådan er det ikke længere i dag.

Landbrug og Fødevarer har netop offentligtgjort en ny undersøgelse, der viser, at danskerne i stigende grad vælger light-produkter fra.

Der har længe været en bølge af "rigtig mad" foretalere, hvor eksempelvis paleo-kost og LCHF (lowcarb, highfat) har fat i de danske forbrugere.

De nye livsstile lægger vægt på mad, der ikke har været forarbejdet. Rationalet er, at jo mere "ren" maden er, jo sundere er den for kroppen. Det betyder farvel til e-numre, lightprodukter og raffineret sukker, men goddag til kød, grøntsager og nødder. 

Bliv ikke fanatisk...

At vende ryggen til alt for mange kunstige tilsætningsstoffer i hverdagen, er givetvis en god idé for de fleste. Om du behøver skifte hele dit køleskab ud og slavisk følge en ny kosttrend for at være sund, er dog også tvivlsomt.

Forskningen er ikke helt enige omkring lightprodukters potentielle negative konsekvenser, men det gode gamle ordsprog "alt med måde", gælder sandsynligvis også lightprodukter. 

Ingen har godt af kun at indtage forarbejdede fødevarer, men jagten på "rene" fødevarer, kan også hurtigt tage overhånd. 

Udelukkes hele fødevaregrupper, eksempelvis grove kulhydrater, kan det nemlig også være skadeligt for din krop og din sundhed.

Det er fint at lytte til eksperter i ny og næ, men nøglen til lige netop DIN krop, kan andre ikke finde for dig. Du må selv mærke efter.

Læs mere om hvordan du holder dig sund og frisk lige HER

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.