Sundhed
Sund mad - Hold dig sund og frisk

”Double Whopper med rødbedebøf og Coleslaw”, ”Kikærteburger med perlebygsalat”; eller en ”Big Mac Tofu-burger med rodfrugtfritter”?!  Ja, det ville unægteligt være let at skrive en hel bog om den sundeste måde, som vi bør spise vores mad på!

Jonna B. Knudsen har været flink at fortælle UngUnivers.dk, hvad hun / du / vi i virkeligheden behøver at gøre i ”Den Sunde Verden” for, at følge principperne i ́KISS-metoden ́ (Keep It Simple Stupid).

Den sunde verden

Men før vi går til det mere sundhedspraktiske, som sundhedsmæssigt kan forandre din krop, så lad os lige gennemgå lidt teori, så du bedre vil kunne forstå logikken i det, jeg nu vil indvie dig i: Hvad sundhed er for mig. Hvad mine egne grundværdier bygger på.

Lad os begynde med de virkelig gode nyheder:

Mange mennesker er ikke klar over, at utallige DNA-undersøgelser viser, at vi mennesker genetisk set næsten ikke har ændret os gennem tiderne.

I virkeligheden har vi genetisk ændret os mindre end 0,02 % i løbet af de sidste 40.000 år. Det betyder, at vi faktisk er ”stenalderkroppe”, som lever i rumalderen: Vores basisbehov og nødvendigheder er de samme som ́Stenaldermanden ́s. ́

Når det så er sagt, er du så klar over, at indbygget i vores gener findes der et program for optimal sundhed og en vital skikkelse?

Ja, din krop ved selv, hvordan den selv skal holde sig sund og vital!

Hold dig sund og frisk

Giv dine gener den rette føde og væske, og de vil udføre deres job perfekt – holde dig sund og frisk..! ... Det, der i sidste ende fik mine øjne op for vigtigheden af den rigtige kost til min krop var, da jeg læste de følgende, tydelige og indlysende fakta:

  • Mere end 98 % af vores krop ́s 100 milliarder celler, inklusiv cellerne i vores muskler, organer, tænder og knogler udskiftes hvert år!
  • I løbet af den sidste måned er al din hud og cellemembraner blevet fornyet.
  • I løbet af de sidste 3 måneder har du fået hel ny blodforsyning.
  • I løbet af de sidste 6 måneder er alle dine proteinceller i dine muskler skiftet ud.

Ja, vores krop udskiftes faktisk dag for dag udelukkende qua den føde og de drikke, vi nu indtager. Hvis du derfor spiser elendige næringsstoffer, fra fx dårlig ́fast food ́, så vil din krop blive genopbygget i overensstemmelse hermed. Resultatet heraf kan derfor blive, at du ofte er træt, og måske endda ”små-syg” det meste af vinteren - du kan være på vej til at få nogle alvorlige, sundhedsskadelige helbredsproblemer.

Du har sikkert hørt det før, men vi kan ikke komme uden om kendsgerningerne:

Du er, hvad du spiser

“Du er, hvad du spiser” – ”Din krop er dit tempel”

Sundhed kommer (også) indefra. Når du lever af fødevarer, som er fremmede for dine gener, mad der er ”dødt” eller direkte usundt uden nogen form for næringsværdi, og når maden så oven i købet ofte er fyldt med kemikalier. Hvordan kan du så forvente at få en sund sjæl i et sundt legeme?

Så nu kommer millionspørgsmålet: Hvordan bør vi så spise?

Jo, det ideelle ville være at spise en kost magen til den, som vores forfædre nu spiste. De spiste økologisk kød, fisk, grøntsager, frugt, æg, nødder og frø skyllet ned med frisk, rent vand. Kort og godt: Ikke noget andet!

Men er det så det, vi spiser i dag? Nej! I bund og grund er vi ikke til den livsstil anno 2015. Det er for mange mennesker lidt for kedeligt med ́Stenalderkost ́. En stor del af vores hverdagskost udgøres i dag alt for ofte af ernæringsfattig mad, fx ́fast food ́, og det kan føre til overvægt, sygdom og ældning før tid.

popcorn er ikke sundeFast food er ikke bandlyst i hverdagen. Det skal blot være den rigtige fast food

Denne sætning er for mig ikke blot kernen i det at spise sundt, men selve kernen til at leve et forhåbentligt langt og et sundt liv:

Det, jeg mener med disse ord, er, at hvis det du spiser er “dødt”, og ikke indeholder nogen livskraft, fordi producenten har suget alt liv og kraft ud af det, hvordan kan du så forvente, at det skal skabe liv og vitalitet for dig?

Så her er et par enkle og let anvendelige råd – som definerer, hvad sundhed er for mig:

1. Spis så vidt muligt kun naturlig, økologisk mad

Økologisk mad indeholder nemlig langt flere næringsstoffer, hvilket betyder, at vi ikke behøver at spise så store mængder for at blive mæt. Så på den måde kan vi altså også mindske risikoen for at overspise.

2. Læs ingredienslisten før du køber en fødevare

Før jeg køber en fødevare, gør jeg mig selv den ulejlighed at se efter, hvad der rent faktisk er i pakningen ... Er det navne på ting, der er lette at udtale, som fx. kylling, oksekød, fisk og lam, eller er det en masse kemiske betegnelser for kunstige farver og kemikalier, smagsstoffer og konserveringsstoffer etc., som er svære at udtale? Jeg holder mig af sundhedsmæssige årsager til de enkle ting..!

Bare ved at se på ingredienserne vil du forstå, hvad der er sundt, og hvad der er usundt for dig. Jo længere holdbarhedstid, jo mere usund kan varen være for dig!

Der er ingen grund til at være hverken firkantet eller fanatisk, og det er jeg / vi her i husholdningen heller ikke ... Mad skal smage godt, være næringsrig – og helst være 80 % sundt. Så er der nemlig 20 % til udskejelser; såsom mayonnaise på makrelmaden, en  ́Big Mac ́, ́Pizza ́ eller en ́Whopper ́ nu og da. Kage og chokolade er der også plads til i kalorieregnskabet, hvis du, som jeg, ellers lever forholdsvist sundt ... 80 % af tiden.

Med andre ord: ”Det er ikke, hvordan du lever mellem jul og nytår, der er det afgørende – men derimod, hvordan du lever mellem nytår og jul”.

Ved at følge disse ”enkle” sundhedsregler, så kan også du – som jeg - forandre din krop og dit velvære ... Måske endda vågne op om morgenen med mere energi, du kan også langsomt komme af med din eventuelle forkølelse, akne, oppustethed o. lign. mavegener.

– ja, sygdom kan måske nærmest blive et helt ukendt begreb for dig.

I den ideelle Verden ville jeg bare ”spise løs” af diverse fødevarer og drikkevarer. Uden at tænke på sprøjtemidler, tilsætningsstoffer, konserveringsmidler, pesticider m.m., som kan være en medvirkende årsag til eksempelvis akne og et irriteret mave-og-tarmsystem

Indtil denne ideelle Verden eventuelt opstår, ja, så vælger jeg så vidt muligt økologiske produkter, lever overhovedet ikke fanatisk, men lytter til kroppen: Hvad har jeg egentligt lyst til? Og spiser gerne flødesauce, -is og -kage, chokolade m.m. Det skal der være plads til i mit sundhedsbarometer. Hvis lysten er der til ...

- hvad fortæller dit sundhedsbarometer dig? 

Har du lyst til at læse mere om sundhed, så kan denne artikel anbefales: Overser du den store sundhedsfare?

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.