Sundhed
Hvad kroppens hormoner gør for din sundhed - Del 1

Det endokrine system i kroppen er ekstremt vigtigt for os, men meget få af os kender desværre særlig meget til det. Det er ærgerligt, for ved man noget om netop dette, kan vi lære meget om, hvordan vi kan forbedre vores sundhedstilstand.

Det endokrine system lyder meget fint, men det er blot en betegnelse for kroppens hormonsystem. Det inkluderer alle de kirtler i kroppen, der udskiller hormoner, blandt andet hypofysen, der sidder i hjernen og bugspytkirtlen, der udskiller insulin.

Artiklen her er første del af et opslagsværk, hvor I kan læse meget kort om, hvad de forskellige hormoner gør ved os, og hvordan du kan bruge den viden til at blive sundere.

Insulin

Insulin har de fleste af os nok hørt om, og nej, det er ikke kun for folk med sukkersyge. Alle raske mennesker producerer insulin, som holder vores blodsukker stabilt. Nogle ting, så som hvidt mel og sukker, påvirker vores blodsukker i høj grad, og øger produktionen af insulin. Trigger vi denne produktion over længere tid, kan vi i værste tilfælde blive tolerante over for insulinen, og udvikle type 2-diabetes.
Spiser man derimod mange grøntsager og fuldkorn, som ikke påvirker blodsukkeret så meget, nedsætter vi behovet for insulin og får et mere stabilt blodsukker.

Melatonin

Kroppens naturlige sovemiddel. Når det bliver mørkt, udskiller vi mere melatonin, så vi bliver trætte og kan sove om aftenen. Derimod nedsættes produktionen, når vi får naturligt lys. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi får masser af lys udefra, for at holde energiniveauet højt i løbet af dagen. Vær gerne ude i lyset i minimum en time om dagen.

Kunstigt lys giver ikke samme effekt, og derfor bliver det svært at holde øjnene åbne, hvis man lever et liv i sit hjem, sin bil og på et indelukket kontor. Nok lys i løbet af dagen giver både energi til dagen, men bidrager også til en bedre nattesøvn, fordi melatoninen ikke bliver ”opbrugt” i samme grad i løbet af dagen.

Østrogen

Kvinders kønshormon. Østrogen er, sammen med progesteron og androgen de hormoner, der gør os kvindelige. Når vi kommer i puberteten, stiger produktionen af østrogen, og det er det, der medfører behåring, bryster, fedtfordeling og menstruationen.

Forhøjet produktion af østrogen ser ud til at øge risikoen for bl.a. brystkræft, og man bør derfor være opmærksom på dette, især hvis man er genetisk udsat for at få denne kræftform. For ikke at trigge produktionen yderligere bør man undgå at drikke konventionel mælk, plastikbøtter, eksponering fra kemisk shampoo, rengøringsmidler og vaskepulver, og gerne spise masser af grøntsager, holde sig til økologisk kød og faktisk i det hele taget holde sig til økologi.
Desuden kan man tage tilskud af Curcumin, der også findes naturligt i gurkemeje og karry. Dette stof er bevist har en evne til at hæmme udviklingen af brystkræft og det dræber kræftcellerne.

Testosteron

Det mandlige kønshormon. Testosteron er vigtigt for mænd, men faktisk også for kvinder. Det modvirker aldring, beskytter mod knogleskørhed og styrker desuden musklerne. Grunden til at mænd generelt har mere muskelmasse end kvinder, er deres højere testosteronniveau i kroppen. Testosteron sætter nemlig proteinsyntesen i gang i musklerne efter træning, hvilket resulterer i større muskler.

Desuden sætter kvindernes østrogen produktionen af SHBG (sexhormonbindende globulin, som binder testosteron og neutraliserer det) i gang, og derved ”modarbejder” testosteronen.

Det er bevist, at træning øger testosteronniveauet, både hos kvinder og mænd. Desuden kan man nedsætte SHBG-niveauet ved at få den rigtige kost, holde sig normalvægtig og få nok motion. Fed fisk og fiskeolie er også virksomt.

Kortisol

Kroppens stresshormon. Vi producerer hele tiden kortisol, og i små mængder har det vigtige funktioner i mange konkrete situationer. Dog kan store mængder over en længere periode være meget farligt for os. Stress især øger kortisolniveauet. Det samme sker, når vi ikke får nok søvn, hvis vi bliver vrede, eller vi bliver bange. Desuden øges udskillelsen, når vi træner. Det betyder dog ikke, at det er dårligt for os at træne. Vi stresser faktisk kroppen, når vi træner den. Til gengæld er det bevist, at træning over tid vil sænke vores kortisolniveau. Derfor er træning et fantastisk redskab mod stress.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.