Sundhed
Overser du denne store sundhedsfare?

I dag er der masser af fokus på sund kost og træning. Det er blevet moderne at træne, for hvis man vil holde sig slank, stærk og sund livet igennem er det et must, at bevæge sig.

Flere end nogensinde er medlem af et fitnesscenter eller går til sport i løbet af ugen. Og er den hellige gral så velforvaret? Det er vigtigt at bruge kroppen og bevæge sig, men er én time, tre gange om ugen nok?En pige tænker

Stillesiddende mennesker er i høj risiko for sygdomme

Det kan godt være, at man giver den gas med et træningspas, en løbetur eller et spil fodbold i 1 time om dagen, eller et par gange om ugen. Men hvad så med resten af tiden? Mennesket er blevet et stillesiddende dyr, specielt i vesten. Vi kører i bil, når vi skal rundt, og rigtig mange jobs og studier er i dag stillesiddende kontorarbejde.

Når man sidder meget ned, udsætter man kroppen for flere forskellige farer. En af de primære er overvægt. Men ikke nok med det. Med overvægten følger et hav af livsstilssygdomme, bl.a. type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, åreforkalkning og blodpropper. Kroppen er bygget til at bevæge sig meget, og reagerer derfor negativt på, at vi sidder så meget ned.

Der er endda undersøgelser, der viser, at vores knogledensitet (dvs. tætheden i vores knogler) mindskes af, at vi sidder meget ned. Det sætter os i yderligere risiko for at få bl.a. knogleskørhed. Vores knogler styrkes nemlig af, at vi bruger kroppen og er fysisk aktive. Så der er masser af grunde til at sidde mindre ned.

Hvad skal man så gøre?

Løsningen er simpel: Bevæg dig mere! Det kan være svært i begyndelsen at skulle vænne sig til, når nu den vestlige livsstil i dag dikterer, at vi sidder ned rigtig meget af dagen. Det er dog et spørgsmål om vaner, og vaner kan ændres.

Hvis du vil ændre dine vaner og gerne vil sætte ind på at sidde mindre, kan du bl.a. skifte bilen eller bussen ud med cyklen. Et råd, du måske har hørt utallige gange, men ikke desto mindre en effektik og yderst miljøvenlig løsning. Har du under 7-8 kilometer, og skal du afsted lige i myldretiden, kan det faktisk i mange tilfælde være nemmere og hurtigere at tage cyklen end at køre. På cyklen får du lynhurtigt god motion, samt lys og frisk luft, som mange af os også får for lidt af.

En mand cykler på spinning-cykelSidder du i skolen hele dagen, eller har du et skrivebordsjob, skal du være meget opmærksom på at få dig rørt. Gå ture i frikvarterene, i stedet for at blive siddende. Har du et hæve-sænke-bord på arbejdet, har du endda mulighed for at gøre noget aktivt meget nemt. Mange har den tankegang, at det at stå op er en afveksling fra at sidde ned. Prøv at vende den om og tænk, at afvekslingen er når du sidder ned, hvorimod det er standarden at stå op.

Der skal ikke meget til, for små ændringer i hverdagen kan gøre en verden til forskel for dit helbred, så tænk over hvor meget du sidder ned, og hvor du måske kunne ændre noget.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.