Af Frederikke
Hvert år, når december slutter, starter et nyt år. For mange betyder det muligheden for en frisk start og de fleste af os har prøvet at lave et nytårsfortsæt.
Ideen med et nytårsfortsæt er at sætte nogle mål for det kommende år. Det kan være små ting, som at blive bedre til at kigge i tilbudsaviser eller gøre rent lidt oftere. Dog hører man oftest om store livsændringer, blandt andet er rygestop og store vægttab populære valg.
Desværre går de fleste nytårsfortsætter i vasken. Men heldigvis kan man gøre nogle ting for at undgå det. Her i artiklen vil jeg give nogle tips til, hvordan man lettere kan få succes med sit nytårsfortsæt.
Planlæg, planlæg, planlæg
Noget af de vigtigste er planlægningen. Læg en plan, hvor du specificerer, hvordan du vil nå dit mål. Tænk situationen igennem, både de lette og de svære situationer. Overvej f.eks. hvad du vil gøre, hvis nogen på arbejde eller i skolen tilbyder dig et stykke kage, men dit nytårsfortsæt er at stoppe med søde sager. Hvad vil du gøre, hvis du virkelig har lyst til det stykke kage, og hvordag vil du undgå, at det sker? Hvis du er uforberedt, kan små situationer være afgørende for, om du overholder dit nytårsfortsæt eller ej.
Er dit mål at træne mere, så læg også her en plan for, hvad du vil gøre. I begyndelsen kan det være rigtig godt at have struktur over din træning, så du f.eks. vælger at løbe mandag, onsdag og lørdag. Tænk også over, hvad du vil gøre de dage, hvor regnen står ned, eller din yndlingsserie lige kom frem på fjernsynet. Find på små ideer til, hvad der kan holde dig fra at blive på sofaen. Et forslag kunne være at skifte til træningstøj og -sko, så snart du kommer hjem fra skole/arbejde.
”Sværhedsgrad”
Inden man går i gang med sit nytårsfortsæt, skal man gøre op med sig selv, hvor ”sværhedsgraden” skal ligge. Nogle mennesker har nemmest ved ”nul tolerance”-reglen, hvor man kører kæft, trit og retning, til man har nået sit mål. Vær dog opmærksom på, at det kan være meget svært at overholde dette, og bliver det for ekstremt, ser man en tendens til, at mange falder fra meget hurtigt igen. Det kan anbefales at overveje at lave mindre, gradvise ændringer, hvis man er interesseret i at lave nogle livsstilsændringer, der holder i lang tid.
Når det kommer til træning, er det enormt vigtigt at passe på i begyndelsen. Beslutter du dig for at løbetræne eller gå i fitnesscentret hver eneste dag, uden at være trænet i forvejen, er der en stor risiko for at få skader. Desuden får kroppen ikke mulighed for at restituere, og du vil kun opleve at blive træt og ugidelig. Start ud med et par dage om ugen og trap langsomt op. Det er bedre at vente en ekstra måned på at nå dit mål, end at risikere en skade, der sætter dig ud af spillet i længere tid.
Delmål og små sejre
Et vægttab på 10 kilo eller et mål om at kunne løbe et halvmarathon kan virke enormt overvældende, og vejen til målet kan føles lang. Hjælp dig selv på vej ved at gøre dine mål mere tilgængelige. Sæt små delmål om at tabe 2-3 kilo eller forkorte din løbetid med 5 minutter. Gør det desuden mere attraktivt at nå dine delmål, ved f.eks. at købe en CD, du har ønsket dig i længere tid, når du når et bestemt mål.
Glem de små fejltrin
Sidst men ikke mindst skal du huske på, at fordi du sagde ja til et stykke kage med vennerne, eller du glemte at komme afsted til din træning en enkelt dag, er dit projekt ikke fejlslået af den grund. Hele fidusen ligger i at fortsætte i morgen, på trods af det sidespring, du lavede i dag. Livet er trods alt til for at leves, og hvis du ikke under dig selv lidt frihed indimellem, bliver det et langt, sejt træk at nå dit mål.
Held og lykke med dit nytårsfortsæt!