Sundhed
Sådan falder du lettere i søvn

Du kender det sikkert godt: Du ligger og vender og drejer dig, fuldstændig ude af stand til at falde i søvn. Samtidig ligger du utålmodigt og tænker: ”Hvis jeg falder i søvn nu, får jeg 7 timers søvn…Hvis jeg falder i søvn nu, får jeg 6 timers søvn...Hvis jeg falder i søvn nu, så får jeg 5 timers søvn…” 

Nye undersøgelser viser, at hvis du er mellem 14-17 år, skal du have 8-10 timers søvn dagligt, og er du mellem 18-25 år, har du brug for 7-9 timer om dagen. Men det kan være svært at nå op på så mange timers søvn, hvis du skal bruge adskillige timer på at ”tælle får” hver nat. Her er et par tips til, hvordan du kan forbedre dine sovevaner, så du lettere falder i søvn.

fortvivlet pige

Stå op, hvis du ikke kan falde i søvn

I stedet for at vende og dreje dig rundt i sengen, som en pattegris på et roterende grillspyd, så gør en ende på pinslerne. Jo hårdere du prøver, jo sværere bliver det. Læs i en bog indtil dine øjenlåg bliver tunge, tag et varmt bad, eller (selvom det lyder som et klamt alternativ for natmad) drik varm mælk.

Sluk din mobil

Prøv så vidt muligt ikke at bruge din mobil, din tablet eller din computer nær sengetid. Det kan være svært at undgå den fristende elektronik, hvis man er kommet til at efterlade lektierne til sent ud på aftenen, men prøv alligevel at få dem overstået et par timer, før du skal sove. LED-lyset i de elektroniske skærme hæmmer nemlig søvnen og gør i stedet én mere vågen.

Glem ikke spisevanerne

Et stort måltid lige inden sengen er på den ene side et no-go, men du skal på den anden side heller ikke gå i seng på tom mave. Er du sulten, kan det anbefales at spise f. eks. en banan inden sengetid, da den indeholder muskelafslappende stoffer. Undgå til gengæld slik, cola, te eller kaffe inden sengetid.

Miljø og rytme

Sov i et værelse, der er mørkt, stille og med en moderat temperatur. Hvis du konstant er i krig med din dyne, fordi det føles som en sauna under din dyne, men som Antarktis uden for den, så prøv at sove med et tæppe eller lign. i stedet for, for at få den ideelle temperatur i de varmere måneder.

Prøv yderligere at få en fast rytme, hvor du går i seng på samme tid hver dag. Hvis du virkelig vil få en god søvnrytme, så gå også i seng på samme tidspunkt i weekenderne – men let’s face it, det er der ikke mange personer, der gør.

Prøv i stedet for at gøre dine søvnudfordringer til en fest, noget du glæder dig til. Gør dit soveværelse hyggeligt. Vi har eksempelvis fundet denne reklame for et vækkeur, som ikke bare er et kedeligt redskab til at vække dig, men en sjov gadget. Her kan du finde andre sjove gadgets vækkeure.

Kører din hjerne i for højt gear?

Hvis tankerne kører rundt i hovedet på dig eller du er meget stresset, kan det være svært for kroppen at slappe af og falde til ro. Skriv dine bekymringer ned eller notér dig en oversigt over, hvad du skal nå dagen efter, så det hele bliver mere organiseret og mindre overvældende.

God nat - og sov godt!

Se også: Sov ikke når du bliver gammel - sov for at blive gammel!

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.