At være ung
Sig nej til alkohol - sådan

Det er ikke nemt at sige nej tak til alkohol i dagens Danmarks ungdomskultur. Når man skal i byen med vennerne, kan det være stort set umuligt at komme uden om druk og et massivt gruppepres, hvis man en sjælden gang skulle så meget som prøve på, at komme udenom.

Alle kan blive enige om, at det hverken er sundt eller specielt charmerende at drikke alkohol, men ikke desto mindre forventer vi altid af vores omgangskreds, at de har tænkt sig at drikke, når de skal i byen med os.

Problemet med at sige fra over for at drikke er ikke alene alle de overtalelses-processer, som man skal igennem over for sig selv - men det gør det bestemt ikke nemmere at fastholde sin beslutning, når man mødes med alt andet end opbakning fra vennerne.

Hvis man så alligevel skulle være så heldig at have en gruppe venner som accepterer ens beslutning, og ikke sidder og presser på, så kommer man alligevel til at føle sig udenfor så snart drukspillene går i gang. Ligegyldigt hvor søde vennerne er, og hvor meget de end prøver at indvillige én, vil man sidde og føle sig til overs, når der bliver delt tåre ud – scenariet ”Åh nej, nu er det min tur til at drikke 5 mundfulde vand,” er bare ikke lige så sjovt.

AlkoholMotivation til ikke at drikke

Hvis du helt har mistet modet på at holde dig fra alkoholen til næste bytur, så husk alle de goder, som du som afholdsmand kan nyde godt af. Ingen tømmermænd dagen derpå er helt klart et kæmpe plus, og dertil kommer, at du ikke bliver sat agterud i træningsformen og derudover alle de kalorier, som du ikke indtager. Du undgår at blive så hønefuld, at du smadrer og glemmer ting, gør noget som du ikke selv kan styre, eller skal undskylde, for alle dine pinlige fuldemands-opkald, beskeder, Snapchats, SMS’er osv. Og sidst men absolut ikke mindst: Du kan nemt komme hjem, uanset hvornår og hvor festen stopper, for du er i stand til at køre bil.

Gode tips til at takke nej til alkohol

Hvis du har svært ved at takke nej, giver vi dig her en række råd til, hvad du kan gøre for, at komme uden om alkoholen.

Fortæl dine venner som du skal i byen med i god tid i forvejen, at du ikke vil drikke den givne dag. På den måde kommer der ikke til at opstå en akavet situation til selve forfesten, hvor de måske bliver skuffede over, at du ikke vil drikke.

Lav nogle alkoholfrie drinks, som ser ekstremt lækre ud, så det bliver lækkert og festligt at drikke alkoholfrit. Læs også artiklen til opskrifter på drinks uden alkohol.

Nyd folks reaktion på, når du fortæller, at du ikke drikker. Nogle vil slet ikke kunne forstå, hvorfor du er taget i byen uden at drikke, men mange vil også have respekt for, at du kan slå dig løs uden at være fuld. Husk også, at det bliver nemmere og nemmere i løbet af aftenen når folk slev bliver fuldere og fuldere. Efterhånden som de andre bliver mere løsslupne bliver man det også lettere selv.

Hvis du ved at du virkelig vil få svært ved at stå for fristelsen, kan du tvinge dig selv, ved at køre hen til festen, så du er helt sikker på, at du har en god forklaring, når folk spørger, ikke mindst over for dig selv.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.