Sundhed
Spar kalorier på maden nemt

De fleste vil gerne spare nogle kalorier i løbet af dagens måltider, og dette kan faktisk gøres forholdsvis nemt ved brug af en række små tricks og udskiftninger i kosten. Vi giver dig derfor her guiden til, hvordan du nemt kan spare en masse kalorier i løbet af ugen på din mad.

spar kalorier på madenUdskiftninger der sparer kalorier

Man kan lave en række udskiftninger i maden, som både kan være af mere eller mindre drastisk karakter, men som alle sammen rykker på kalorieregnskabet. En af de store ting, som virkelig kan gøre en forskel, kan være at bytte alle former for ris, pasta og kartofler ud med grøntsager – for eksempel med en aubergine lasagne en pizza lavet på blomkåls-bund (hvilket faktisk smager overraskende godt) eller pommes fritter af hjemmelavede rodfrugter.

De fleste unge har et stort forbrug af sodavand og usunde sager i hverdagene, men for de flestes vedkommende handler det langt mere om dårlige vaner end om end reel trang til tingene. Derfor kan det meste dessert og slik i hverdagen fjernes ved at købe nogle lækre bær (som selv i off-season koster det samme som en pose slik) eller anden form for frugt skåret i stykker og suppleres med en sund saftevand eller juice.

Man skal selvfølgelig stadigvæk tænke på sukkerindholdet hvis man virkelig gerne vil skære ned på sit kalorieindtag, og derfor prøve på helt at droppe de dårlige vaner. I første ombæring kan juice eller saft-substitueringen være en god løsning, men prøv dels at skære ned på mængden du drikker og dels at supplere det med et glas vand ved siden af, mange slukker også tørsten i sukkervand og får derfor endnu flere unødige flydende kalorier. 

Morgenmad med færre kalorier.

Hvis du virkelig ønsker at skære kalorier fra i din kost og ikke er bange for en stor ændring i dagens første måltid, skal du skære alle former for kornprodukter fra i din morgenmad. Det være sig brød, gryn og morgenmadsprodukter på ”kasse” (fx cornflakes, havrefras, cocopops osv.) Et godt forslag til en morgenmad med et lavt kalorieindhold er skyr med bær eller frugt og et par hakkede mandler og/eller honning på.

Kalorielet frokost

Til frokost er det selvfølgelig en god idé uanset hvad at spise en salat. Grønt er noget af det som mætter mest, men samtidig indeholder færrest kalorier og er derfor det ultimativt bedste, til en kalorielet frokost.

Mellemmåltider med få kalorier

Det er vigtigt at du holder blodsukkeret oppe i løbet af dagen, hvis du gerne vil skære fra i forbruget af kalorier – er man småsulten kan man nemlig meget nemt falde for de små fristelser som man har let adgang til (slik, kage og forarbejdede madvarer som müslibarer og kiks). Bag nogle tunge grovboller, skær nogle grøntsagsstave eller portionsanret et sundt mellemmåltid i en bøtte som du kan have med dig på farten. Meget af den sunde livsstil kommer i og for sig fra planlægning og viljestyrke idet man handler – har du brugt pengene i supermarkedet på slik og is, så HAR du heller ikke salaten den næste dag, når du vil til at tilberede en sund aftensmad.

Læs også indkøb med hjernen eller med hjertet og læs hvordan du kan spare både penge og kalorier når du handler.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.