Sundhed
Sund mad der ikke mætter

Når du tvinger dig selv til at spise noget, som ikke er specielt spændende, og bruger viljestyrke på, at vælge havregryn frem for cocopops og smøre en sund madpakke, så er det næsten spildt arbejde, hvis du i løbet af 20 minutter kan mærke maven rumle igen. Derfor giver vi dig listen over sund mad, som ikke gør dig ordentligt mæt.

Brød med kornKold morgenmad mætter ikke

Kold koncentreret mad som morgenmadsprodukter, kan gøre dig endnu mere sulten i løbet af kort tid, fordi kold mad ikke indeholder så meget vand, som varmt mad gør. Hvis du for eksempel løfter en pakke tør morgenmad, kan du mærke hvor let den er, og du ville med garanti kunne sidde og snacke en hel pakke uden at føle særlig stor mæthedsfornemmelse. Derfor er morgenmadsprodukter – også dem med kostfibre – ikke med til at holde mæthedsfornemmelsen i skak særligt længe ad gangen.

Frugt stiller ikke sulten

Frugt er sundt, men hvis man spiser et stykke frugt på tom mave, kan man desværre i løbet af ganske kort tid opleve en endnu større sult. Frugt indeholder nemlig rigtig meget frugtsukker, og insulinet i kroppen bliver derfor sendt i vejret, for derefter at styrtdykke, lige som hvis man spiser slik. Spis derfor gerne dagens frugt sammen med rugbrød, youghurt og i forbindelse med de andre måltider. To stykker frugt kan også godt fungere som et mellemmåltid, men sørg for, at der i disse tilfælde ikke er for lang tid til et rigtigt måltid, så du ikke falder i med kiks eller snacks. 

Bagsiden af skyr

Vores alle sammens skyr stiller desværre heller ikke sulten godt nok. Der skal være konsistens i maden, noget at tygge på og smagsnuancer, for at give mæthedsfornemmelse. Derfor er det vigtigt at spise sin skyr eller youghurt med for eksempel mandler, frugt og havregryn på, så dagens første måltid ikke bliver indtaget som en flydende sondemad, og holder dig mæt i kortere tid end turen til skole. 

Salat, sushi og sult

Salat og sushi ligger i en kategori for sig selv, hvor du muligvis vil kunne blive mæt, men vejen derhen er bare ret lang! Hvis du spiser salat med ganske få smags-nuancer, vil du kunne spise og spise uden at blive ordentligt mæt. Du vil muligvis opleve, at du har spist så meget du kan eller orker, men at du ikke føler dig ordenligt mæt. Sørg for at blande salaten med noget kød, nødder eller brød, for at tilføje konsistenser og smag, så mætheden kommer hurtigere. Sushi er lidt i den modsatte grøft, hvor den smager så godt og sødligt, at man kan spise den som slik. Sushi kan spises i utrolige mængder inden man føler sig stopmæt, og det er derfor en meget dyr spise, at prøve at blive mæt i.

Et slutteligt råd er, at lære at lytte til din krop. Kan du mærke, at du klokken halv ti allerede er ved at gå kold, eller at du hen på eftermiddagen bliver helt døsig, så prøv at overveje dine madvaner, for som det gamle ordsprog siger: "uden mad og drikke duer helten ikke."
Læs også en række gode tips til at tabe dig uden du mærker det.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.