Sundhed
Sund og billig mad på grillen - Sådan gør du

Grill-sæsonen er begyndt, og i øjeblikket står min egen grill klar til at tilberede lækker aftensmad. Det fik mig til at tænke på, hvad vi egentlig putter på grillen.

Når man siger grill, tænker de fleste af os nok på gode bøffer, pølser, hvidløgsbrød og en lækker salat eller nogle kartofler ved siden af. Uanset hvor lækkert det alt sammen er, kan man altså hurtigt falde i fælden, og komme til at spise for meget, eller for usundt.

Jeg vil her give jer nogle tips til, hvordan I kan lave sund, lækker grill-mad:

Pas på med ikke at spise for meget: Især på de lange, varme nætter kan vi hurtigt komme til at sidde og spise i flere timer i træk. Når man sidder og hygger, glemmer man hurtigt, hvor meget man egentlig har spist, og en halv pølse her og et ekstra stykke brød der, bliver altså hurtigt til mange ekstra kalorier. Så husk at mærke efter, hvornår du er mæt, og stop. Sæt også gerne maden væk, når I er færdige med at spise. Øjnene bliver hurtigere fristede end maven.

Kvalitet frem for kvantitet: Mange af de pølser man kan købe i supermarkedet er af meget ringe kvalitet, så sørg for at købe noget af god kvalitet. Det gælder selvfølgelig også alt andet slags kød. Laver du hakkebøffer, så køb det med lav fedtprocent, og køb kød der er garanteret mørt. Madvarer af god kvalitet smager af mere og mætter langt bedre.

Marinér selv dit kød: Det kan virke fristende at købe det kød i supermarkedet, der allerede er marineret. Desværre er kødet ofte marineret i dårlig olie, og desuden kan man faktisk blive alvorligt syg af at spise kødet, hvis man ikke gennemsteger det. Marinaden, som nogle producenter sprøjter ind i kødet med små nåle, kan overføre bakterier til kødet, som kun bliver dræbt, hvis kødet altså er helt gennemstegt.
Den bedste løsning er, at du selv marinerer kødet. Så kan du selv vælge krydderierne, du kan bruge en ordentlig olie, og du kan tillade dig at spise en rød bøf.

Drop det hvide, købe-hvidløgsbrød: I det hele taget er hvidt brød et no go. Der er intet i det, som din krop kan bruge til noget, og ligesom marinaden i kødet, kan man heller ikke vide, om der er blevet brugt gode råvarer til at producere brødet og hvidløgssmørret. Et godt alternativ er at lave hvidløgssmørret selv, af rigtig, økologisk smør og et fed hvidløg. Dertil kan du enten købe et grovflute, eller allerbedst bage det selv.

Billige grøntsager på grillen: Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at grille, hvis man skal spise sig mæt i kød. I stedet kan man overveje at grille en masse lækre grøntsager, som ikke kun er billige, men også er en hel del sundere end for store mængder kød.

Prøv for eksempel grillede majskolber, peberfrugter, løg, squash, auberginer, champignoner... Listen er lang over lækre ting på grillen. Lav eventuelt grill-spyd, som er super lækre, billige og velsmagende.

Til sidst vil jeg lige dele en af mine personlige grill-favoritter med jer: Asparges med bacon!!!

De er simpelthen så nemme at lave og så smager de bare fantastisk. Tag 2-3 asparges og rul 1-2 skiver bacon omkring dem, så du får nogle fine små bacon-pinde, og på grillen med dem til baconen er rigtig sprød.

Det bliver selvfølgelig fedt med bacon rullet omkring, men det kan gøres sundere med andre alternativer. Prøv eksempelvis med parmaskinke i stedet. Mums!

 

Har du andre forslag til sunde retter på grillen, så del dem i kommentarfeltet nedenfor.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.