Sundhed
Sunde alternativer til energidrik

Mangler du et kick af energi, når klokken rammer 15? Så er du ikke alene. Rigtig mange danskere har fået et afhængighedsforhold til de mange energidrikke, der er på markedet.

Energidrikke giver nemlig en følelse af, at du er mere frisk og veloplagt. De drikkes derfor både i nattelivet, hvor dansegulvet skal indtages i mange timer, men også på læsesale og på arbejdspladser, hvor koncentrationen måske kan svigte sidst på eftermiddagen.

Drikker du mere end 1 energidrik om dagen, bør du overveje dit forbrug. Det er nemlig ikke helt ufarligt, at indtage store mængder.

juice og grøntsager

Hvorfor er energidrikke usunde?

Som med alt andet, handler sundhedsværdien i energidrikke om mængder. En enkelt i ny og næ skader ikke dit helbred, men har du et overdrevent forbrug af de boblende drikke, kan der være konsekvenser for din krop.

De fleste energidrikke har nemlig et højt indhold af både sukker og koffein, hvilket kroppen kan have svært ved at fordøje i store mængder.

Fødevareinstituttet har lavet en undersøgelse af  bivirkninger ved øget indtag af energidrikke, hvilket viser at personer har tendens til maveonde, angst, hjertebanken og vægtforøgelse, hvis de drikker (relativt) mange energidrikke.

Det er svært at svare på, præcis hvor mange energidrikke er for mange, da vi mennesker reagerer forskelligt på koffein. Oplever du hjertebanken og ubehag ved indtag, bør du vælge et andet alternativ. Der findes nemlig sundere alternativer, som godt kan give dig ekstra energi - uden hjertebanken.

Sundere alternativer til energidrikken

Koffein er en vigtig ingrediens i de fleste energidrikke. Det virker ved at dæmpe nogle af hjernens impulser, hvilket bevirker, at du ikke mærker træthed i samme grad, som havde du ikke indtaget det.

Koffein øger også din puls og blodtryk, hvilket gør, at du føler dig fyldt med energi. Det betyder, forsimplet set, at du ikke mærker din krops signaler, der fortæller, at du er træt.

Koffein er ikke i sig selv hverken farligt eller vanedannede i mindre mængder, ifølge WHO, men de fleste af os har en tendens til at drikke mere end hvad godt er, når det blandes med kulsyre og sukker, som er tilfældet i energidrikke.

Vil du have et skud ekstra energi, kan du i stedet række ud efter en kop kaffe eller te, der også giver dig følelsen af mere energi, men som generelt nydes langsommere og ikke i så store mængder.

Du kan også tage et skridt længere op af sundhedsstigen og booste din energi med vitaminer, hvis du finder din blender frem og laver en smoothie. Blender du ingefær, citron, frugt og måske en grøntsag eller to, får du helt naturligt et skud vitamin til eftermiddagen.

Læs mere om vigtige mineraler og vitaminer til en sund hverdag lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.