Sundhed
Svært ved at styre sukker?

December måned byder  på alverdens hyggelige sociale sammenkomster og måske også en del eksamensstress for nogen.

 Det er en måned uden sammenligning med årets andre måneder, når det kommer til hygge, fester og usunde vaner.

slik

 

En ond sukker-spiral 

For dem som ikke har et problem med søde sager, så er december en hyggelig måned, hvor de bare spiser lidt ekstra - og måske også løber en ekstra tur. 

Men det er ikke alle, der tåler sukker og søde sager lige godt. Nogle er mere sukkersensitive end andre.

Blodsukkerret påvirkes, når vi indtager sukker. Det er ikke alle, der har det godt med den blodsukkerstigning og for nogle, er det direkte ubehageligt med hjertebanken, forvirrede tanker og tømmermændslignende symptomer dagen efter.

Du kan enten være særligt sensitiv overfor sukker, så det er din fysiske krop, der reagerer, men du kan også være mentalt sensitiv. Det er efterhånden et modeord, at alle skal være i balance, men det er ikke alle, der "bare" kan nøjes med et enkelt stykke chokolade. 

For nogle sætter en enkelt småkage en sand lavine af tanker i gang. Dårlig samvittighed, planlægning af stramme kostplaner i fremtiden, og negative tanker om dem selv. 

Det er ikke til at spøge med, og det bedste du kan gøre er, at lære dig selv godt at kende. 

Har du mistet balancen?

Hvad kan du så gøre, når skaden er sket? Du er kommet til at tømme et helt fad med chokolade, du har småkvalme og du har måske også negative tanker om dig selv.

Det første du skal gøre er, at droppe den dårlige samvittighed. Sket er sket, og det hjælper ikke, at du nu slår dig selv i hovedet. Ingen er blevet hverken tykke eller usunde af, at spise en stor mængder sukker i ny og næ. 

Det næste du kan gøre er, at bevæge dig. Ikke flere timers svedig træning, som mere minder om straf end fornøjelse, men en dejlig gåtur ude i naturen. Få blæst dit hoved godt igennem og glem så alt om den chokolade. 

Resten af dagen er det måske fristerende ikke at spise, da du har "syndet" med den store portion godter tidligere på dagen. Det er diretke fjollet, da dit blodsukker så vil falde med et brag, og du vil igen række ud efter fadet med småkager. 

Spis godt med sundt fedt resten af dagen, da det stabiliserer appetitten, få også spist nogle grove grøntsager, fibre og protein. Din krop vil hurtigt komme ovenpå igen!

Læs hvordan du kan lave sundt slik, helt uden sukker, lige HER

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.