Sundhed
Er frugtsukker sundt eller sundhedsskadeligt?

Der dukker ustandseligt artikler og videnskabelige undersøgelser op, der omhandler sukker og dets egenskaber. Ikke mindst frugtsukker, fruktose, er for tiden meget udskældt, og derfor vil jeg gerne sætte lidt fokus på netop dette.

Der tegner sig et kompleks billede, når det kommer til sukkers egenskaber i vores krop, og det er vigtigt, at man ikke bare slår sukker over én kam.

Sukker 101

For at forstå sukkers egenskab i kroppen, må vi først forstå dets opbygning. Der findes flere slags sukker, som alle er meget simple udgaver af kulhydrater. De tre simpleste former hedder glukose, fruktose og galaktose. De tre binder sig sammen to og to, for at danne de tre sukkerarter maltose, sukrose og laktose.

Sukrose er et andet navn for helt almindeligt sukker, og netop dette er interessant i denne kontekst. Det er nemlig den eneste af de tre sukkerarter der, udover et glukose-molekyle, består af et fruktose-molekyle.

Gode og dårlige kilder til fruktose

I mange artikler på nettet beskrives fruktose som den sukkerart, der naturligt forekommer i frugt. Det er også sandt. Problemet er, at frugt efterhånden har fået et rygte som værende usundt og fedende. Et rygte frugt IKKE fortjener, og påstanden er simpelthen forkert.

Der findes gode og dårlige kilder til fruktose. Frugt indeholder masser af gode vitaminer, mineraler og kostfibre. Vitaminerne og mineralerne er livsvigtige for os at få, og kostfibre er ekstremt vigtige i forhold til vores fordøjelse. Desuden er mængden af fruktose i frugt relativt lav, og alle sundhedsfordelene ved frugt overgår altså langt denne lille mængde.

Til gengæld skal man være opmærksom på sukkerholdige drikke, så som sodavand og saftevand. Også slik og kager skal man passe på. Sukrose, som tidligere beskrevet, består af et glukose-molekyle og et fruktose-molekyle. Det er netop i forbindelse med disse madvarer, at man kan risikere et forhøjet indtag af, ikke kun fruktose, men også sukker i det hele taget, og en masse kalorier, uden nogen egentlig næringsværdi.

Fruktose sat i forbindelse med livsstilssygdomme

Fruktose får i flere og flere undersøgelser skyld for at kunne gøre os overvægtige, bidrage til udviklingen af Metabolisk Syndrom, skade nyrerne, give forhøjet blodtryk, diabetes og meget andet. Det er en sandhed, der skal tages med et gran salt.

Ganske vist tyder videnskabelige undersøgelser på dette, men det er vigtigt at huske på, at et forhøjet indtag af fruktose højst sandsynligt kommer i forbindelse med et forhøjet indtag generelt af sukker, dårligt fedt og meget kalorietæt mad. Altså ting, der alle tidligere er bevist også at kunne være skyld i mange livsstilssygdomme.

Derfor vil jeg igen lægge vægt på, at frugt ikke er en synder i dette regnskab. Det er det tilsatte sukker i sodavand, slik, kager, og flere og flere madvarer, der gør udslaget. Det vil i alle tilfælde naturligvis være bedre at tage et stykke frugt frem for noget af det ovenstående.

 Billedet kan virke komplekst, men det handler altså om ens madkilder, mere end det handler om selve fruktosen og kalorietallet. Derfor bliver konklusionen, at fruktose selvfølgelig er et sukker som andre og altså kan være dårligt for os. Det forudsætter dog, at vi får det store mængder, fra de kilder der, udover store mængder sukker, indeholder mange kalorier og ingen næringsstoffer. Til gengæld har frugt mange gode egenskaber, og den lille mængde fruktose, der findes naturligt i frugten, er bestemt ikke det, der gør dig syg.

Læs også om alle de penge du kan spare på madspild.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.