Sundhed
Ven som træningsmakker eller ej?

Når du skal begynde til en ny sportsgren, kan det føles trygt at bede en ven om at deltage, men er det virkelig det rigtige for dig at træne sammen med dine venner? Venner kan motivere og presse dig til at yde dit bedste, men de kan sandlig også gøre en træning noget så useriøs. Derfor er det en god idé at overveje grundigt, om man skal træne sammen med sine venner.

Sport med sine vennerFordele

En af fordelene ved at træne med en eller flere venner kan være, at I kan hive hinanden af sted, når vejret er gråt, og der føles langt ned til hallen. Hvis du i forvejen ser din ven for lidt, kan det være en kæmpemæssig fordel at træne sammen en gang ugentligt og dermed både pleje det sociale og det kropslige. En anden fordel er, at det ofte er sjovere at træne sammen med sine venner end med fremmede. Du er dermed også sikret én på din egen alder, køn og niveau hvis du finder den rigtige træningsmakker blandt dine venner. 

Ulemper

En af de store ulemper ved at træne med din ven kan være, hvis I bliver så afhængige af hinanden, at så snart den ene af jer er forhindret, ser den andre ingen andre muligheder end også selv at blive væk fra træningen. Dermed vil I alt andet lige få dobbelt så meget fravær, som ved selv at deltage. Ved at træne sammen med din ven kan du også nemt lukke af for andre mennesker og blive lidt asocial. For eksempel hvis I træner på et større hold, hvor alle ved, at I to altid er Jing og Jang, og derfor ikke tør henvende sig til jer. Hvis de andre ikke er vant til at have en fast makker, men er gode til at mikse holdene hver gang, kan I hurtigt komme uden for flokken.

Med eller uden?

Hvis du kender en, som du godt kunne tænke dig at træne med, er det selvfølgelig vigtigt, at I har de samme forudsætninger for seriøsitet, for hvis ikke I kan finde en fællesnævner for træningen, er det næsten dømt til at gå galt. Det kan gå ud over jeres venskab, hvis for eksempel niveauforskellen er for stor, og den ene dødkeder sig, imens den anden knokler for at følge med, men inderst inde ved, at han alligevel altid vil være håbløst bagud.

Hvis du er meget seriøs med din træning, vil det for det meste være en fordel kun at skulle tage hensyn til dig selv og dine behov, og derfor holde træning og socialt samvær adskilt. Træner du derimod også for hyggen og for de gode oplevelser, så kan en ven anbefales, så længe du holder in mente, at I er enige om forudsætningerne.

Se også artiklen om myter om træning, for at få endnu mere ud af timerne i hallen.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.