Sundhed
Myter om træning

Træningsverdenen er fuld af dilemmaer, diskussioner, myter og sandheder. Nogle historier er mere hårdnakkede end andre, og nogle tips er mere værd end andre.

4 myter om træning

Jeg vil prøve at sætte fokus på fire myter eller emner, der er mere komplekse end som så, og derfor ofte bliver misfortolkede.

Udstrækning hjælper på ømhedenMand strækker ud

Udstrækning er et emne, der har været oppe til debat i MEGET lang tid. Nogle mener, at man slet ikke bør strække ud, hvorimod andre mener, at det er et must. Ikke desto mindre kan det være vigtigt at være opmærksom på, hvorfor man strækker ud.

Det er desværre en myte, at udstrækning modvirker ømhed. Gør den noget, er det tværtimod at forværre muskelømheden. Når vi træner, ødelægger vi nemlig muskelfibrene. En nødvendig proces, for at de kan blive genopbygget og blive stærkere. Udstrækning vil kun ødelægge muskelfibrene yderligere, og derfor vil det i teorien kun gøre dig mere øm. Udstrækning kan dog være godt for andre ting, så som stivhed, smidighed og velvære.

Kakaomælk er en god after training snack

Med mindre du dyrker elitesport, og træner så meget, at det er svært at få nok kalorier, kan du overveje at bruge kakaomælk til efter træning. Men træner du derimod helt almindeligt, eller vil du gerne tabe dig, findes der mange bedre alternativer. Kakaomælk indeholder meget sukker og mange ”tomme kalorier”, som du bestemt ikke har brug for, fordi du har været til en Stram Op-time.

Spis i stedet et stykke knækbrød med noget kød(pålæg) eller en skive ost, og et stykke frugt/lidt grønt efter træning, hvis du føler dig sulten. Så får du nogle gode kulhydrater og protein, som kroppen har godt af i restitutionen

Træning giver vægttab

Det er vigtigt at være opmærksom på de faktorer, der er afgørende for et vægttab. Det handler helt basalt set om, hvad vi spiser, og hvor meget vi bevæger os. De to ting vægter dog ikke lige meget. Kosten er klart den mest afgørende faktor, derfor kan man ikke regne med, at træning udelukkende vil medføre et vægttab, hvis vi fortsat spiser uhensigtsmæssigt.

Det er på den anden side rigtigt, at træning er med til at øge muskelmassen og sænke fedtprocenten, og dermed booster vi vores stofskifte. Det betyder, at træning gør det nemmere for os at tabe kilo på vægten. Desuden vil de fleste kunne se det på kroppen og mærke det på tøjet, at man går i gang med at træne. Men ønsker man et decideret vægttab, skal den sunde kost altså følge med træningen, så man kombinerer de to.

Hvis jeg laver en masse mavebøjninger, taber jeg mig på maven

Det er ikke muligt at punkttabe sig, altså vælge udelukkende at tabe sig på maven, ved kun at lave øvelser specifikt for maven. Du kan ikke forvente, at din æble-form forsvinder, fordi du lavet 500 mavebøjninger om dagen.

Til gengæld kan du til en vis grad punkttræne. Punkttræning er anderledes på den måde, at du i din træning giver specielt meget opmærksomhed til et område på kroppen, du gerne vil ændre. Derfor kan du godt udvide din træningsrutine med nogle flere øvelser for benene, hvis du især gerne vil have tonet dine ben.

Artiklen om de fire træningsmyter inkluderer markedsføring for løbesko.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.