Sundhed
Hvordan får jeg en flad mave?

Kunne det ikke bare være fedt, hvis man lige kunne træne sin mave stram og flad på to uger? Hvis jeg laver 200 mavebøjninger om dagen, må det da kunne lade sig gøre! Eller hvad?

Bikinisæsonen er lige om hjørnet og maven blævrer lige lidt mere, end vi egentlig godt kunne tænke os. Hvad skal der til for at få en slank, stram mave?

Sæt 100% ind på kosten

Det allervigtigste hvis du vil have en flad mave, er kosten. Så hvis du gerne vil af med den lille irriterende delle, så kan det være en god ide at kigge på dine madvaner. Sukker, stivelse og kulsyre er tre ting, der har stor virkning på, hvordan din mave ser ud, og i det hele taget dit velbefindende.

Kulhydrater og sukker består bl.a. af glukose, som er den mindste bestanddel af kulhydrater, et molekyle. Hvert glukose-molekyle der kommer ind i kroppen, binder sig til to vand-molekyler. Dermed vil en kulhydrat-rig kost hurtigt binde en masse vand i kroppen. Det kan gøre en tung i kroppen og man kan føle sig oppustet.

Punkttab vs. punkttræning

Man kan ofte læse om, at punkttræning ikke kan lade sig gøre. Det er dog vigtigt at kende forskel på punkttræning og punkttab, og hvad de to ting kan, og ikke kan, gøre for dig.

Punkttab er et udtryk for, at man gerne vil tabe sig et helt bestemt sted, f.eks. på lårene. Det kan ikke lade sig gøre. Til gengæld betyder punkttræning, at du fokuserer på at træne en enkelt del af kroppen, og det kan til en vis grad lade sig gøre.

Vil du gerne have en strammere mave, kan du godt lave en masse mavetræning og forvente, at den bliver strammere, hvis du ikke har et tykt lag fedt udenpå. Om man kan se mavemusklerne afhænger først og fremmest af, hvor meget fedt, der sidder. Så du kan sagtens have en trænet mave, selvom du har lidt ekstra på sidebenene. Man kan bare ikke se det.

Der findes masser af træningsprogrammer på nettet for maven specifikt, som du kan prøve dig frem med. Prøv f.eks. at søge på ”30 day ab challenge”, og der kommer et væld af muligheder frem.

”Planken” er en af de mest effektive øvelser for en stærk mave og core. I denne film bliver det vist, hvordan du udfører øvelsen helt rigtigt.

Flad mave

Quick fix – Sådan gør du

Skal du på badeferie om et par uger, eller skal du smyge dig ned i en stram kjole, findes der heldigvis måder, hvorpå du hurtigt kan smide lidt af mavefedtet. Den mest effektive måde at tabe et par hurtige kilo på, og få maven strammet lidt op, er simpelthen ved at tage en lille detox.

Som beskrevet tidligere, binder glukose vand, så med det in mente, kommer her et par små regler for detoxen:

  • Intet sukker
  • Ingen stivelse – dvs. hvidt brød, alle kartofler, al slags pasta, alle slags ris.
  • Ingen kulsyre

2-3 uger kan gøre en rigtig stor forskel, så længere behøver det ikke at tage. Det der sker i disse uger er, at du får ”renset ud” og taber en del vand, fordi du ikke længere får en masse glukose indenbords.

Et godt tip, som jeg selv retter mig efter, når jeg går på denne detox er, at jeg stadig spiser rugmel, dvs. jeg spiser rugbrød (uden hvedemel, vel at mærke) eller eventuelt knækbrød lavet alene på rugmel (f.eks. Wasa Sport). En skive til frokost/eftermiddag kan hjælpe på mætheden, og det modvirker, at du svulmer helt op efter detoxen, når du igen begynder at spise glukose-holdige ting.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.