At være ung
Hvor længe kan kød holde sig i fryseren?

Livet på SU er en oplevelse for livet, hvor du hygger dig, men hvor du også sandsynligvis lever på et stramt budget. Det kan være en udfordring at få pengene til at række, hvis du både gerne vil leve sundt og have lufti budgettet til sjov og spas i weekenderne.

De fleste tips til en sund økonomi, der giver plads til både kolde øl og nyt tøj, involverer en fryser. Det er et af de ældste mormortricks, som stadig holder i dag.

kød

Brug fryseren for at spare på madbudgettet

Kød er en udgift, der for mange unge ikke altid levner meget plads på dankortet, men større portioner er typisk billigere. Det er bare ikke alle, der orker at lave mad til hele flokken af sultne venner på SU hver gang, der er tilbud på kylling eller oksekød.

At fryse kød i små portioner er altså ganske smart, set fra et økonomisk synspunkt, men kan også hurtigt give anledning til spørgsmål. For hvor længe kan sådan en pakke hakket kød egentlig holde sig i fryseren?

Ingen kan lide madspild, hverken studerende med stramme madbudgettet eller miljøet, der i forvejen er presset af fødevareindustrien, så det er ærgerligt, hvis kød må smides ud, fordi der er tvivl om holdbarheden.

Tvivl om holdbarhed?

De fleste typer kød bør ikke opholde sig i fryseren i mere end et par måneder, er tommelfingerreglen fra diverse ernæringseksperter. Det bedste er at spise det frosne kød inden for en måned eller to, især hvis du har en fryser af ældre dato.

Strukturen i kødet kan blive ødelagt af iskrystaller, der dannes ved længere frysetid, så kvaliteten af kødet forringes jo længere tid, det er frossent.

Der er ikke sundhedsskadelige virkninger ved at spise kød, der har været i fryseren mere end 1-2 måneder, men smagsoplevelsen og strukturen i kødet kan blive noget kedeligt, så de færreste bør opbevare deres kød i fryseren i flere måneder af gangen.

Har du en pose hakket oksekød liggende, som du ikke er helt sikker på, hvornår du lagde til hvile i fryseren, kan du sandsynligvis spise den med sindsro, hvis den er under et år gammel. Det meste kød kan nemlig holde sig i mere end 12 måneder uden, at det skaber problemer for din mave.

Du bør altid stræbe efter den højest mulige hygiejne i køkkenet, hvilket særligt gælder råt kød, der skal optøs og tilberedes igen. Det smarte er, at de fleste bakterier ikke kan leve i de minusgrader, der er i fryseren, men du bør alligevel være meget påpasselig, når du varmer kødet, da nogle bakterier kun går i dvale. 

Er du i tvivl om datomærkningen, kan du gøre det til en vane for dig selv, at skrive små mærkater ud og klistre til dine poser med kød, hvis du pakker dem om til fryseren.

Generelt kan fersk kød holde sig frisk længere end kød, der er forarbejdet. Gemmer du pølser fra sommerens kommende grillfester, bør du altså omhyggeligt skrive datoen ned, hvor de lægges i fryseren, så du er sikker på, at de er friske, når de igen skal på bordet.

Tricks til madlavning på SU? Læs mere HER 

 

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.