Af Louise
Mange af os føler, at vi har alt for lidt tid i hverdagene – dette være sig både til at se folk vi virkelig savner og helt ned til ikke at få lavet den forbandede aflevering i ordentlig tid, fordi andre gøremål simpelthen bare har det med at trænge sig på.
Ofte går vores mangel på tid til at få tingene gjort enten ud over kvaliteten og vi forsøger at gøre tingene halvt, eller vi går på kompromis med andre ting, som vi simpelthen skipper – for eksempel nattesøvn eller prioriteringen af tiden til at lave sig et ordentligt måltid mad i stedet for at hive noget hurtigt ud af fryseren og i den grad overspringe fremstillingen af salat-supplementet til maden.
Spørgsmålet er, om man i virkeligheden har for lidt tid (eller nærmere for meget at lave) – at man rent faktisk har fyldt sin kalender op med mere, end der er fysisk mulig tid til, eller om vi blot prioriterer forkert, og ind imellem vælger et ’let’ valg, hvor vi kunne have nået noget andet og langt mere givtigt på den lange bane.
Et godt og meget nærliggende eksempel kunne være busturen: Bruger du tiden på at sidde på Instagram, kigge ud af vinduet eller at snakke eller bruger du rent faktisk tiden på at læse, eller foretage dig noget, som kan spare dig tid senere? Man kunne argumenterer med, at man jo også har behov for at koble af, og det er også ganske rigtigt, men så skal man bare ikke gøre det igen når man kommer hjem.
Mange af os falder i fælden med at hygge os – en ting især vi danskere er specialister i. Det er hyggeligt at følge sine venner på de sociale medier, det er hyggeligt at sidde i sofaen og det er i den grad hyggeligt med en eftermiddagslur – men er det alt sammen i bund og grund spild af tid? Det er i hvert fald tid brugt, som man for eksempel sagtens kunne have skrevet opgave i. Sandheden omkring tidsspilde og tidsmangel er for 90% af unges vedkommende en grå og doven historie – vi hygger simpelthen tiden ihjel, og når vi så endelig er ved at tage os sammen, så kommer overspringshandlingerne på banen. Hvis din overspringshandling for ikke at tage ud og løbe er at snuppe opvasken, så er det vel i og for sig godt nok, men problemet opstår igen når overspringshandlingerne består af en komplet ligegyldig sortering af neglelakker i farveorden, eller anden form for omrokering af i forvejen opryddede ting.
Hvis du gerne vil bruge din tid mere effektivt, kan du prøve at gøre tingene i de ”pauser” der ofte er imellem andre aktiviteter – det kan sagtens være, at det ikke er lige så effektivt at skrive en halv opgave i hånden eller som noter på din mobil, men i det mindste har du tænkt over, hvad det skal indeholde. Ligeledes kan du lave en masse forberedende arbejde mens du alligevel kører bil eller vasker op – her har du både tid til at samle tankerne eller tale højt med dig selv, eller det kunne være her du kan få ringet til en, du taler alt for sjældent med. Alt hvad der er effektivt behøver ikke at være kedeligt.
Slutteligt skal man selvfølgelig have lov til at spilde tiden, men man kan måske prøve at begrænse det til en time om dagen på de dage hvor man har meget at skulle nå, og det kan være en god idé at hænge sig selv op på hvad man faktisk skal nå med lister. Du kan også læse denne artikel, som giver dig en masse gode tricks til at rydde op.