At være ung
Den gode eksamenslæsning

Er du studerende på en videregående uddannelse, betyder december ikke kun  julehygge og pebernødder, men også eksamen. 

Mange studerende frygter de uger om året, hvor deres akademiske præstationer skal vurderes. Det er angstprovokerende at skulle bedømmes, men det behøver ikke føles som jordens undergang, at gå til eksamen.

lektier pige studerer

Planlæg din eksamenslæsning

Det bedste råd imod stressede nætter, nerver og ubehag i en eksamensperiode, er forberedelse.

Jo bedre du føler dig forberedt, jo færre nerver vil du (sandsynligvis) have, når selve eksamensdagen oprinder.

De skriftlige eksamener er nemmere at forberede sig på, da du har mere tid til dine formuleringer, end til en mundtlig eksamen. Et par uger før eksamen, kan du med fordel begynde at sortere din notater fra semesteret. 

Har du et godt overblik over fagets emner og er dine notater struktureret, sparer du tid under din oplæsning, og kan imødekomme mange af dine nerver. 

Før din mundtlige eksamen kan du ligeledes med fordel strukturere dine notatter, men hav ikke for mange papirer med ind til selve eksamen, da du risikerer at være for bundet af dem. Har du forberedt dig til faget og har du et overblik over pensum, må du stole på, at du godt kan dit stof, når døren til eksaminationen går op.

Læg papirerne til side, træk vejret dybt ned i maven og stol på dig selv.

Gode råd til eksamensangst

Mange unge lider af eksamensangst, og har det meget ubehageligt op til en eksamen.

Du kan imødekomme mange af dine nerver ved at passe godt på dig selv i dagene op til eksamen. Sørg for at få rigeligt med søvn, selvom det er fristerende at læse hele natten. I forlængelse heraf bør du minimere dit indtag af sukker og koffein, da det kan forstærke din i forvejen stressede situation i din krop. 

Spis nærende mad med gode fedtstoffer, da det er energi til hjernen og kroppen, og gå en lang tur i naturen mindst én gang om dagen. Lidt blæst og bevægelse kan berolige din krop, og få tankerne centreret, før du sætter dig med næsen i bøgerne igen.

Er din eksamensangt værre end normalt, kan du snakke med din læge om en god psykolog, der kan give dig værktøjer til at håndtere det forventningspres, som du måske lægger på dig selv. De fleste studier tilbyder også eksamensforberedende kurser, så tag en snak med din studievejleder, hvis du er usikker på dit eksamensforløb.

Læs mere om hvordan du forebygger eksamensangst lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.