Af Administrator
Er du også træt af at føle dig stresset og presset hver dag? Så er det måske ikke så underligt. Overalt i aviser og på radiokanaler er der snak om, hvordan samfundet i dagens Danmark presser unge ud i situationer, der kan forårsage psykiske lidelser som fx stress.
Personer, der har stress, er ofte dårligere til at koncentrere sig om én opgave af gangen, har dårligere selvtillid og derudover kan stress endda medføre dårligere forhold til venner, familie og kæreste; at lære at afstresse er altså et vigtigt element for din livskvalitet. Faktisk er antallet af unge der får konstateret mentale sygdomme støt stigende, og de fleste giver samfundets pres og konkurrence-staten skylden. Men hvad kan du egentlig gøre for at skabe en bedre, mindre stressfuld hverdag for dig selv?
3 tips: Sådan opnår du en afslappet hverdag, i en verden der hele tiden er på
Celeste Sørensen giver dig her 3 tips til, hvordan du i din hverdag kan stå af ræset og lære at slappe af.
1) Gå offline
Når du hele tiden er online på de sociale medier og har din telefon åben tikker beskederne og nyhederne ind; selvom du måske ikke tænker på dette som et stresselement, kan det have en negativ indvirkning på dit stressniveau.
Prøv, bare 1 eller 2 timer om dagen (hvor meget du nu lige føler du har brug for og kan holde ud), at slukke for både din laptop og din telefon og lav noget andet. Overvind frygten for at gå glip af saftige nyheder fra dine veninder eller søde beskeder fra din kæreste; når du hele tiden frygter for at gå glip af noget, påvirker du også dit stressniveau negativt. Læs en bog, dyrk din hobby eller gå en lang tur, helt uden at blive afbrudt af sms’er, mails eller andet godt; du vil hurtigt lære hvor givende det er.
2) Vær foran
Det kan måske virke som et paradoks, at du skal arbejde forud og møde tidligt op for at undgå stress; men faktisk er det utroligt positivt for dit stressniveau, at du føler du har god tid. Små ændringer betyder meget; mød fx i skolen 5 minutter før ringetid om morgenen, og du vil allerede have en følelse af overskud fra morgenstunden. Desuden kan du arbejde foran i skolen med lektier og aflevering; når du er bagud fylder de ufærdiggjorte afleveringer og opgaver rigtig meget i dit hoved, og du vil opleve, at du koncentrerer dig mindre godt om andre opgaver. Hvis du sørger for at få lavet de ting, du alligevel nødvendigvis skal, i god tid, vil du opleve, at det lige pludselig føles, som om du har meget mere tid og overskud mellem hænderne.
3) Lad nu være med at være for hård mod dig selv
Bliver du vred og frustreret over dig selv, når du ikke lige når alt det, du havde planlagt? Husk nu, at du, som os alle andre, kun er et menneske; du er langt fra fejlfri, og det ville da også være kedeligt, hvis du var! Sæt dine primære behov først; det er kun dumt at droppe en god nattesøvn og et ordentligt måltid mad, til fordel for en skoleopgave der lige om lidt ikke betyder noget alligevel. Hvis du ignorerer dine basale behov, kan du være sikker på, at dit stressniveau stiger med det samme. Accepter, at du nogen dage ikke har så meget overskud og måske ikke når alt det, du ville; i morgen er en ny dag, og du har hele livet foran dig.
Føler du dig stresset, så kan du her læse mere om stresssymtomer.