At være ung
Download af ulovligt indhold på nettet

En ny undersøgelse fra EU viser, at hver fjerde ung i Danmark henter ulovligt indhold fra nettet til deres personlige computer.

Det kan være download af alt lige fra de nyeste amerikanske serier til programmer, der gør det nemt og hurtigt at redigere videoer eller billeder. Vi danskere kan simpelthen ikke holde fingrene fra tasterne!pige ved computer

Pas på dig selv og din computer

Desværre er det op imod 12% af de unge, der ikke er klar over, at de faktisk er i gang med noget ulovligt, viser undersøgelsen. Der er dog god grund til at være mere opmærksom, når du færdes på nettet, da det både kan resultere i kedelige bøder eller ubehagelige vira, hvis du downloader ulovligt indhold.

Når du downloader indhold fra nettet, kan du nemlig være så uheldig at få uventede sager med. Du får givetvis set den nyeste biograffilm før dine venner, men du kan også risikere at få alverdens elektronisk møg ned på din personlige computer. Og hvem på SU har råd til den slags?

Som almindeligt menneske uden grundig indsigt i algoritmerne, der koder programmerne, du så lystigt benytter dig af online, kan det være en risikabel affære, hvor du ender med håret godt nede i postkassen.

Fremmede kan få adgang til dine personlige oplysninger, og din computer kan også være i fare for alvorlige vira, hvilket gør det både dyrt og besværligt at bruge den igen.

Kribler det stadig i fingrene, kan du starte med at bruge din gode ven Google, når der er et program eller en serie, der lokker fra nettet.

Der findes mange lovlige programmer!

De fleste billedbehandlingsprogrammer findes i ganske lovlige versioner, hvor du kan downloade dem kvit og frit. Det er alligevel en god idé at have styr på oprindelsen, da du aldrig bør downloade programmer uden at have tillid til, hvor de kommer fra.

De store producenter har typisk flere versioner af deres programmer tilgængelige, så hvis du leder lidt, burde du kunne finde programmer, der gør det muligt at redigere dine film og billeder både lovligt, gratis og sikkert.

Læser du på en uddannelse, hvor der kræves en speciel software, for at gennemføre de matematiske fag, så har den kendte producent Texas Instruments udgivet en gratis version af deres Nspire software. Læs i linket, hvordan du undgår at cracke Nspire Student Software, men kan få det helt gratis - lovligt!

Er du en spillehaj, der savner underholdning, når du i virkeligheden burde lave noget fornuftigt, så er der heldigvis også rigtig mange gode spil, som du kan hente kvit og frit.

Er du en spillehaj, der savner underholdning, når du i virkeligheden burde lave noget fornuftigt, så er der heldigvis også rigtig mange gode spil, som du kan hente kvit og frit.

Som ny i verden af programmer, kan det være brugbart række ud til de mange hjælpsomme mennesker derude, som med garanti gerne vil hjælpe dig på vej, hvis du spørger pænt.

Internettet bugner af muligheder, som du kan udnytte destruktivt, men i den grad også konstruktivt. I stedet for at udsætte dig selv og din computer for potentielle grimme konsekvenser, kan du bruge nettet som din ven, der altid er klar til at hjælpe.

Søgemaskiner bugner af alverdens guides, svar på spørgsmål og henvisninger til fora, hvor der sidder it-kyndige hjælpsomme sjæle, der kan hjælpe dig på vej. Spørg om dine spil, programmer eller serier. 

Kan du slet ikke få nok af nettet? Læs om de 10 mest sete Youtube-videoer lige HER 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.