At være ung
Eksamenslæsning – gode råd

Sommerferien nærmer sig med hastige skridt, men det betyder også at en anden ting gør det: Eksamensperioden. Der er meget stor forskel på hvordan folk bedst læser til eksamen, og ligeledes er følelsen af presset ekstremt individuelt. Vi har dog samlet en række gode råd til din eksamenslæsning så den både bliver effektiv og rar – så rart som det nu kan blive at sidde begravet i bøger og papirer.

EksamenslæsningLæg en læseplan

Det kan lyde som det mest banale råd, men hvis du ikke har lagt en læseplan, kan pensum komme til at virke så uoverskueligt, at du tænker: ”Det når jeg sku aldrig,” og derfor næsten giver op på forhånd. Du kan nemt komme til at blive alt for blid imod dig selv med mængden der skal gennemgås, og du kommer derfor lynhurtigt ”bagud”.

Den bedste læseplan

Den bedste læseplan er én der tager højde for din kalender – har du fødselsdag, så læg få eller ingen timers læsning ind den dag, skal du til spørgetime, skal du ligeledes ikke lægge for mange timer oveni den pågældende dag, mens dage hvor du ikke skal noget skal have fuld gas. Dan dig et overblik over hvilket stof der er ’skal’ og hvilket der er ’kan’.

Ekstra læsning

Har du ekstra tid og energi i din læseferie er det bedste råd, at søge fremmede kilder. Hvis man spørger dig lige nu, om du har tid til ekstra læsning svarer du sikkert med et rungende: ”NEJ”, men det kan være godt givet ud. Bare 10 minutter kan faktisk gøre den store forskel.

Nogle gange er det der står i lærebogen bare ikke formuleret, så man forstår det, og en hurtig googlesøgning kan hjælpe på langt de fleste problematikker. Husk også at mange undervisere ikke har noget imod en mail med spørgsmål.

Når du får skrive- eller læse-blokade

Ind imellem kommer der en slags læseblokade, hvor tankerne flyver rundt og du læser den samme linje 10 gange, uden egentlig at læse den. Når du erkender dette, så sæt eventuelt en alarm på din telefon og sig til dig selv: ”Okay. Nu læser jeg en halv time, indtil alarmen ringer, og så holder jeg en times pause med god samvittighed”. I pausen kan du da sørge for, at få gjort alt det du sidder og tænker på, og sørge for at få tankerne helt væk fra studiet.

At læse til eksamen med pauser

Du kan sagtens komme til at læse for meget, til at det rent faktisk bundfælder sig hos dig, og det er derfor vigtigt at holde pauser fra din læsning. Pauserne i løbet af en dag skal ikke udelukkende være af 10 minutters varighed, og du må meget gerne prøve at komme udenfor, snakke i telefon med nogen og i det hele taget søge væk fra studiet så du får renset hovedet. Ofte vil du opleve at du i den første halve time efter en pause er effektiv på en helt ny måde, når du vender tilbage. Brug det konstruktivt, hvis du for eksempel ved, at der er emner du har sværere ved.
Læs også: Brug din tid effektiv

Vi ønsker dig held og lykke med læsningen og til eksamen.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.