Af Anna
"Klimapolitik? Det er ikke noget for mig". Sådan tænker mange danske unge, men det er rigtig ærgerligt.
Der er ingen, der har bedt den almindelige dansker om at sætte sig ind i dokumenter på tusindevis af sider med ord, som selv folketingsmedlemmer bliver nødt til at slå op i ordbogen, før de forsøger at udtale dem i tv-avisen.
Klimapolitik bliver desværre ofte højtravende og synes derved også irrelevant for din hverdag.
De små ting tæller
Klima er dog langt fra irrelevant, og der er også ganske få virkemidler, som du selv nemt og hurtigt kan bruge, så du får en mere klimavenlig hverdag.
Hvad der virkelig batter indenfor bæredygtighed, er naturligvis hvis store selskaber og stater verden over får fingeren ud og omstiller sig til grøn energi.
Men udtrykket ’mange bække små’ har også noget at sige i denne sammenhæng. Blot fordi du ikke kan ændre hele verden, behøver du ikke begrænse dig selv fra at gøre et forsøg.
De små ting tæller nemlig – også når det gælder klimapolitik.
Tager du din cykel på arbejde et par gange i ugen, eller hopper du i en bus fremfor i en taxa, har du på årsbasis minimeret dit eget co2 udslip.
Tænker du over, hvor ofte du tager plastic-bestik i kantinen, fremfor selv at have en gaffel med i tasken, eller husker du at genbruge dine plastikposer, når du køber ind?
Det virker som små, ligegyldige handlinger, men begynder du at tælle sammen hvor mange poser, du bruger på et helt år, så er det pludselig ikke ligegyldigt mere.
Del din viden med dine venner
Synes dit eget bidrag ikke helt stort nok til at betyde noget, er du heldigvis ikke alene på denne jord.
Du har sandsynligvis både familie, venner og måske også et par studiekammerater eller to, der også kunne nyde godt af et kærlig klap bagi, når det kommer til deres bæredygtighed i hverdagen?
Det er nemt at sprede dine egne gode råd med handlinger, der ikke bliver en lang moralprædiken om is der smelter eller isbjørne, der sulter, som de fleste alligevel bliver trætte af at høre på.
De små ting, såsom at genbruge plastikposen, er handlinger, der smitter. Og så begynder det pludselig at betyde noget.
Hvis alle på dit studie begynder at bruge termokrus frem for plastic til deres morgenkaffe og genbruger deres indkøbsposer, så har du faktisk været med til at fremme klimapolitik. Alt dette endda helt uden at tale kedelig politik.
Læs hvordan du kan bruge din fritid på frivilligt arbejde lige HER