At være ung
Festglade unges økonomi går op i røg

Sundhedsbølgen har i årevis skyllet ind over Danmark. Alle træner, spiser skyr og drikker light sodavand.

Der er ikke ret mange daglige rygere tilbage, hverken på  danske arbejdspladser eller uddannelsesinstitutioner. De senere år er det blevet moderne at passe på sin krop, men primært i hverdagene.

sparegris med pengeregn

Hvad koster det at ryge?

I weekenderne ryger de sunde vaner sig gerne en tur. Mange unge bruger deres fredag på en tur i byen, hvor de drikker rigeligt med alkohol, danser på bordene og måske tager en cigaret eller to.

Statens Institut for Folkesundhed har haft en travl sommer.  De har nemlig spurgt 75.000 unge danskere fra hele landet om deres sunde vaner.

Tallene viser en uheldig udvikling blandt rygere. De sidste 19 år er antallet af ikke-rygere, faldet fra 62% til 55%, og særligt antallet af festrygere, er stigende.

Det er ikke gratis at ryge, ej heller festryge.  Ryger du et par pakker cigaretter hver weekend, svarer det omtrent til 350 kr. hver måned.

På et år kunne du sagtens få en lille rejse for de penge.

Hvem betaler prisen?

De fleste unge festrygere pointerer, at det er hyggeligt at ryge. Det sociale aspekt ved at gå ud fra festen med en cigaret i hånden, er vigtigt for mange unge.

Generelt er vi danskere rigtig gode til at hygge os, når ugens travle hverdage er overstået, og weekenden banker på. Vi spiser mere slik, drikker mere alkohol og ryger også flere cigaretter.

Afholdenhed fra alle livets laster er ikke særlig sundt, eller sjovt,  men lige netop rygning bør måske alligevel genovervejes, selvom det ”kun” er i weekenden.

Nikotinen fra de sjove fest-cigaretter nedbrydes i din lever, nyre og lunger. Din krop kan således ende med at betale en højere pris end din bankkonto. I sin rene form er nikotin giftigt, og det er efterhånden almindelig kendt, at rygning kan føre til en række følge sygdomme. 

Næste gang du hygger til en fest med vennnerne, kan du forestille dig en tom sparegris. Vil du ikke hellere have ekstra lommepenge til næste studietur end den næste smøg?

Læs hvordan du lægger et budget lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.