At være ung
Hash - hvornår er det ulovligt?

Hash i Danmark: Mange tror, at det er lovligt at have hash på sig, så længe det bare er til sig selv. Det er det bare ikke!

 

Er hash lovligt til eget forbrug? Må man dyrke sit eget hash? Hvad sker der hvis man bliver taget med hash på sig? Reglerne for hash i Danmark er heldigvis helt gennemskuelige: Der er nemlig nul-tollerence over for alle former for anvendelse, køb, salg og besiddelse af hash.

Det er ifølge lovgivningen forbudt at indføre, udføre, sælge, købe, udlevere, modtage, fremstille, forarbejde og besidde hash. Dette gælder også blot hash, som er ment til at skulle opfylde eget forbrug.

Hash, euforiserende stoffer

Ikke alle ved det, men det er strafbart at blive taget med hash på sig, og man kan blive straffet med henholdsvis bøde eller fængselsstraf. Så det går altså ikke, at du "lige holder noget hash for din ven". Straffens størrelse afhænger af den konkrete sag, men særligt alvorlige tilfælde kan give en straf på op til 16 års fængsel.

Straffeattesten og din mulighed for job 

Det kan være svært at finde arbejde eller læreplads, hvis man er tidligere dømt og derfor har en plettet straffeattest. Din fremtidige arbejdsgiver vil i mange tilfælde bede om at se din straffeattest, og du kan ikke skjule en eventuel dom. Hvis man bliver taget med hash eller andre ulovlige stoffer på sig, så bliver man registreret i kriminalregistret.

Du kan læse mere om din straffeattests indvirke på dit fremtidige job her.

Regler for hash i trafikken

Ifølge Sundhedsstyrelsen har 41,5 % imellem 16 og 44 år prøvet at ryge hash. Der findes folk, som mener, at det ikke er farligt at køre i bil efter at have røget hash. Den danske lovgivning på området er dog meget uenig med dem. I Danmark kan du straffes, hvis du kører i bil, på cykel, knallert eller lignende i påvirket tilstand.

Hvor længe kan hash måles i blodet?

Politiet kan måle og påvise hash i blodet. Indholdet af aktivt stof i blodet kaldes THC, og hvis mængden af dette stof overskrider nul-grænsen i forhold til hash, så står man til en dom. Interessant er det, at man kan påvise mængden af THC i flere timer eller dage efter indtagelsen af stoffet alt efter hvor hyppigt, at vedkomne har røget hash.

Den mest effektive måde at påvise en persons hashforbrug er dog en urinprøve, da en sådan kan påvise et forbrug op til flere uger efter indtagelsen. Hash kategoriseres som værende et ’sløvende stof’ pga. den måde, som folk reagerer på stoffet.

Hash virkning

Nedsat opmærksomhed, koordinationsevne og reaktionshastighed er en rigtig dårlig kombination i trafikken, og kan, vel at mærke, øge risikoen for trafikuheld. Et uheld i trafikken kræver blot et øjebliks uopmærksomhed, og et sådan kan let opstå, hvis man er påvirket af stoffer. Dette er også den primære grund til, at hash er ulovligt i Danmark.

Vidste du godt, at man kan straffes for både at opbevare, holde og ryge hash? 

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.