Flytte hjemmefra
Hvordan man lægger et budget

Hvis du har svært ved at styre din økonomi, og vil ud af din egen luksusfælde, kan du her lære, hvordan du lægger et budget. Vi hjælper dig med konkrete værktøjer, til at kunne styre dine pengesager i fremtiden og til at få et overblik over din økonomiske situation hver måned.

Hvorfor lægge et budget?

Et budget er for alle, både for folk med masser af penge, og for dem, som kun har få midler at gøre godt med. Det er især en god idé at lægge et budget, hvis man næsten med sikkerhed ved, at man kommer til at overskride sin økonomiske begrænsning hver måned. Et budget kan være med til at klarlægge, hvad du reelt har behov for, og hvilke penge du bruger, som du kunne have sparet op til noget endnu sjovere, i stedet for at have klattet dem væk. 

trin for trin læg et budgetLæg et budget

Hvis du aldrig har prøvet at lægge et budget før, og ikke rigtigt har noget overblik over din økonomiske situation, så tag en halv dag ud af kalenderen, til at få styr på dine pengesager én gang for alle. 

Indkomst

Start med at skrive i toppen af et papir hvor meget du tjener hver måned, dette kan være din SU, din løn og andre indtægter – Alle de penge du får ind HVER måned skal stå som et stort tal i toppen af papiret.

Faste udgifter i budgettet

Saml alle dine regninger og overførsler inden for de seneste 3 måneder, og find ud af hvad du skal betale i faste udgifter, dette er blandt andet husleje, DR licens, a-kasse, forsikringer, vand og abonnementer (Fx fitness og tv-pakker). Husk at dividere de store poster ud på flere måneder, så du ikke har store udsving i omkostningerne. Får du fx en regning på 900kr. hvert kvartal, lægger du 300kr. til side i de 2 forudgående måneder, selvom du reelt ikke afholder udgiften på dette tidspunkt. Kunsten er, dels at øremærke sine penge rigtigt, og dels at LADE VÆRE med at røre ved dem. Punktum. 

Better safe than sorry

Når ALLE dine faste udgifter er gjort op, er det en god idé at lægge en pæn portion til side, som du også kan kalde en ”fast udgift”. Du laver ganske simpelt en ekstra konto som du sætter penge ind på hver måned. Dette skal bruges til, hvis noget går i stykker, til de bøger du havde glemt at skrive på budgettet til studiestart og lignende ufravigelige udgifter, som VIL komme. Hvor stort beløbet skal være afhænger af, hvor stor din indkomst er, og hvor hårdt du er ”hængt op”, men selv en 50’er hver måned kan gøre en forskel i sidste ende.

Andre udgifter

Efter du har fundet ud af, hvor mange penge der reelt set bare ’løber gennem åen’ hjemme hos dig hver måned, er det tid til at se på dine udgifter til mad, tøj og ikke mindst til sjov, - og det er her de fleste falder i. Enhver kan regne ud, at hvis man tjener 5000kr. om måneden, så skal man ikke have en husleje på 6000kr., men de færreste har en reel fornemmelse af, hvor mange penge de bruger på diverse-posten hver måned, hvilket i sidste ende sagtens kan overstige det beløb de faktisk har tilbage.

Når du sidder med alle tallene foran dig, er det tid til at tilpasse udgifterne med indtægterne, så det kan hænge sammen hele måneden igennem.

Se mit eksempel på en studerende, som bor i byen: 

INDTÆGTER

  • 4.971 kr. - SU (efter skat)*
  • 2.000 kr. - Fritidsarbejde (efter skat)*

*Bundfradraget er på 3.450kr. månedentligt, herefter betales 38% i skat.

*Fribeløbet er på 142.140kr. årligt, hvilket ikke overskrides. Indtægten er derfor skattefri.

FASTE UDGIFTER

  • 4.500 kr. Husleje (ink. el, vand og varme)
  • 200 kr. Indbo- ulykke- og ansvarsforsikring
  • 205 kr. DR Licens
  • 0 kr. (a-kasse – mange steder gratis under uddannelse)
  • 200 kr. mobilregning
  • 200 kr. Internet
  • 200 kr. opsparing

ANDRE UDGIFTER

  • 1.000 kr. Mad
  • 100 kr. Opvaskemiddel, toiletpapir og des lige.
  • 200 kr. tøj

Med disse simple tal har min person i eksemplet blot 166kr. tilbage om måneden til byture, transport, oplevelser og sportsaktiviteter eller andre abonnementer. Dette er med andre ord én som sidder rigtig hårdt i det, på trods af, at hun ikke overforbruger med hverken tøj eller mad.

Jeg ville råde pigen til at finde et billigere sted at bo, eventuelt tage lidt flere vagter på fritidsjobbet, og skære lidt i internet eller mobil-regningen, så der kunne blive flere penge at have det sjovt for. Det er i sidste ende de små justeringer, som kan gøre en kæmpe forskel.

Når du sidder med dit eget budget, som måske endda viser et bragende underskud, er det tid til at være hård, og skære AL fornøjelse væk, for herefter at bygge på med de ting, som betyder mest for dig. Når dit budget går i nul eller et lille plus, så hæng det op eller læg det et sted hvor du ser det, så du kan forholde dig til tallene og huske på, hvad du har aftalt med dig selv. Læs også denne artikel om forbrugstyper, og bliv klogere på at ændre dine dyre vaner.

Husk også, at din økonomi formodentlig kun bliver bedre fra nu af. Held og lykke.

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.