At være ung
Spar penge på studiebøger

Det skal helst være muligt at købe studiebøger på en SU! 

Mit første semester på universitetet bød på en pensumliste med bøger til ca. 3000 kr., og jeg købte dem alle på første skoledag. Nogle af mine medstuderende valgte at vente lidt og set i bakspejlet, så burde jeg nok have gjort det samme.

Vi lever i en tid, hvor det kun bliver dyrere at være studerende, og forlagene gør det ikke ligefrem lettere for os med deres små-ændringer og nye oplag af samme tekstbog. Her har i 5 råd, der gør det lidt billigere at være studerende:

1. Vent med at købe bøger til studiet er gået i gang:

To gange har jeg købt bøger, som slet ikke er blevet brugt i løbet af semestret, så jeg kan kun fraråde folk at købe bøger inden semesterstart. Vent til at underviserne nævner materialet og skaf det så.

pige vraeler2. Køb brugte bøger:

Tjek antikvariaterne for bøger. Ældre elever sælger typisk deres brugte bøger, så hold godt øje med opslag på uddannelsesstederne og kollegierne. Ellers så er der www.pensum.dk, hvor du vil kunne finde brugte bøger til billige penge.

Husk dog altid at undersøge om udgave og oplag er af nyere dato! Underviserne skriver typisk den nyeste udgave af en tekstbog på pensumlisten, men forskellene på den og det tidligere oplag kan være marginal. Hvis du er i tvivl, så spørg din underviser!  

3. Køb E-bøger:

E-bøger er meget billigere end bøger på print, og du behøver ikke nødvendigvis en E-bogslæser for at benytte dem. Du kan få Kindle som en App til både din smartphone og/eller tablet. På denne måde kan du købe E-bøger på Amazon, og de leveres direkte på din enhed lige så snart, du har købt produktet.

4. Del bøger med studiekammeraterne:

Er der tale om en bog i skal bruge til hver eneste kursusgang, så er dette ikke den optimale løsning.  Er der dog tale om en novellesamling, i blot skal have læst en gang? Splejs, køb den sammen og læs den på tur. Det kan sagtens lade sig gøre med lidt planlægning og i sparer penge.

5. Lån bøger på biblioteket:

Som med det tidligere råd, så er dette ikke den bedste løsning, hvis i skal bruge bogen over længere perioder. Husk dog at man både kan printe og kopiere på de fleste biblioteker.

Tilbage i 2009 var der tale om, at studerende skulle kunne leje studiebøger til 15-35 % af bøgernes egentlige pris, men dette blev hurtigt stoppet, fordi det kom i karambolage med forfatternes ophavsret. Personligt, så håber jeg, at det på længere sigt igen bliver muligt for studerende at leje bøger i Danmark, som det er tilfældet mange andre steder i udlandet.

Ligger du selv inde med nogle gode råd til, hvordan man som studerende kan spare penge på studiebøger?

Savner du penge til studiebøger og dit studie generelt, så kan du her søge studiejob og praktikplads.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.