At være ung
Gode råd før du tager på studieophold i udlandet

Drømmer du om at surfe på bølgerne i de hvide sandstrande i Australien under din læseferie? Eller shoppe på Manhatten, mens du smalltalker om den seneste forelæsning med dine nye venner?

At bo et halvt år i udlandet, står højt på mange danske studerendes ønskeliste. Det er nemlig sjældent i livet, at det ellers kan lade sig gøre at have en relativt billig hverdag i udlandet.

Men hvor skal du starte, og hvor skal du slutte, når du drømmer om et halvt år i udlandet? Læs disse gode råd, der hjælper dig med planlægningen fra drøm til virkelighed.

glad flytning

Planlægning er nøglen til det gode ophold

Det kan føles som en uoverskuelig opgave at gå i gang med, når du skal forberede dit ophold i udlandet, men det er ikke så slemt, hvis du starter i god tid.

Det er først og fremmest vigtigt at erkende nødvendigheden af planlægningen, hvis du vil have det bedste ud af dit halve års eventyr uden for landets grænser.

Vejen fra drøm til virkelig er nemlig ikke ligeså spontan som en bytur med vennerne, men kræver en del forberedelse. Til gengæld vil dit fremtidige jeg takke dig for alle de timer, du bruger foran computeren med at få det hele til at klappe!

Et praktikophold kan typisk arrangeres hurtigere end et semester som udvekslingsstudent, da universiteter verden over har forskellige ansøgningsfrister, så gør dig først og fremmest klart hvilken type ophold, du gerne vil på.

For at være på den sikre side, bør du starte din planlægning et halvt eller et helt år, inden du gerne vil afsted, afhængigt af hvor du gerne vil hen. Visse udvekslingsprogrammer, såsom til USA, har længere behandlingstid af ansøgninger, end Europa.

Lav en mappe på din computer, hvor du har alle dine dokumenter samlet. Det kan evt. også være en hjælp til dig selv, at have en kalender med datoer, hvor du minder dig selv om frister for ansøgninger, legater og andre dokumenter, der er vigtige for din proces mod at komme afsted. 

Spørg om hjælp! 

Du bør ikke være bange for at række ud, når du er i gang med dine forberedelser. Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken, når tusindevis af andre unge har gjort det før dig 

På dit uddannelsessted vil der sandsynligvis være en studievejleder, der enten kan besvare dine spørgsmål, eller henvise dig til nogle, som kan hjælpe dig på rette vej.

Der er ligeledes online grupper på Facebook eller fysiske netværk af unge, der, ligesom dig, har en passion for at rejse. Spørg løs og sug til dig af deres erfaringer!

Det er altså en god idé at søge både faglig vejledning, men også mere personlige erfaringer, der kan være brugbare, når du skal vælge, hvor du gerne vil hen. Du får mest ud af dine spørgsmål, hvis du gør dig klart, hvad du primært vil have ud af dit fremtidige ophold.

Er det vigtigst for dig, at det er et varmt land med lækre strande, et pulserende natteliv og andre unge, du kan socialisere med? Eller tager du primært afsted for at tage lige netop dét fag, som dit eget universitet ikke udbyder? Måske er det noget helt tredje, såsom praktisk erfaring med dit felt, der driver dig.

Skriv dine tanker, forventninger og idéer ned, så du bedre kan pejle dig ind på, hvilken slags faglig hjælp, der er relevant for dig.

Når du har fundet ud af, hvor du gerne vil hen, kan du næsten ikke for hurtigt komme i gang med dine ansøgninger. Der kan være meget at holde styr på, så spørg igen både din studievejleder og andre studerende, der har været igennem den administrative mølle før dig.

Hvis du er i tvivl, om du skal vælge at tage på udveksling eller søge en praktikplads hos en virksomhed eller en organisation, kan du læse fordele og ulemper ved de to lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.