At være ung
Gruppepres og socialt pres

Gruppepres behøver ikke nødvendigvis at bestå af en gruppe mennesker, som direkte fortæller én, hvad de forventer man gør. Man kan også sagtens blive udsat for gruppepres, som blot er opstået i ens eget hoved. Se med her, og bliv klogere på gruppepres og hvad du kan gøre, for at undgå det.

Fællesskab hænder

Gruppepres i hverdagen

Klassen er ved at arrangere fredagens fest, men du har egentlig ikke lyst til at deltage. Denne fredag vil du meget hellere ligge derhjemme på sofaen i dit grimmeste, blødeste tøj og lave ingen som helst ting! Du ved udmærket, at der snart vil blive talt op; hvem skal med, og hvem har en gyldig undskyldning.

Du trækker tiden med at til- eller afmelde dig på facebook-begivenheden, for selvom du i den ideelle verden, bare kunne sige, at du ikke har lyst til at deltage, har du ikke lyst til at blive stemplet. Dét du er udsat for, er ikke gruppepres i ordets klassiske forstand, men vi møder ofte dette sociale pres fra én eller flere grupper i hverdagen.

Et andet eksempel kan være, at I i en gruppe skal gå fra A til B, hvor du egentlig har lyst til at gå udenfor, men fordi de andre vælger gangene, så gør du også. Eller at du sidder i en bil, og føreren kører med hovedet under armen, men du siger ikke noget, fordi de andre heller ikke gør det.

Socialt gruppepres

Det er svært at stå udenfor gruppen, og derfor vælger vi alt for ofte stiltiende accept. Det opstår, når for eksempel en lære spørger, om alle er med på at aflevere i morgen, og der ikke er nogen, der indvender. I sådan et tilfælde har alle accepteret betingelserne, uden egentligt at give et aktivt samtykke.

Og det kan være både dumt og farligt at gå med til betingelser, hvor du lader gruppen bestemme for dig. Hvorfor vil du lade andre bestemme, hvordan din tid skal bruges? Hvorfor vil du lade andre bestemme, hvor stor en risiko du bliver udsat for i trafikken? Og hvorfor overhovedet lade andre bestemme over dig?

Livet er dit og livet er kort, og derfor er det DIG som skal tage føresædet, når du skal bestemme hvad du vil eller ikke vil. Vær ikke bange for at stå udenfor, for du vil på den lange bane elske dig selv, for at have været dig selv tro. Du kan undgå gruppepres ved at melde klart ud fra starten, hvordan din situation eller dine ønsker er. Husk at det ikke gør noget at gå på kompromis en gang imellem (fx at tage en anden rute end den du havde planlagt) men du kan sagtens sige på en pæn måde, hvis det virkelig betyder noget for dig - Og husk afslutningsvist, at der er stor sandsynlighed for, at andre i gruppen melder ud, at de har det lige som dig - nogen skal bare turde sige, at kejseren ingen tøj har på.

Læs også at være ung er at vælge.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.