At være ung
At være ung er at vælge

Man vælger, om man vil følge i sine forældres eller venners fodspor og for eksempel tage den samme uddannelse som dem, fordi det er den, man kender, eller om man vil skabe sin egen vej og turde springe ud i det ukendte.

Som ung vælger man, hvilken retning ens liv skal bevæge sig i, og hvem man gerne vil omgive sig med. Mange af disse valg kan ofte modificeres senere i livet, men for at udleve sine drømme mest muligt, skal man vælge dem tidligt. Spørgsmålet er så blot, om man har kompetencer til at vælge, hvilken drøm, man vil følge, når man ingen erfaringer har?

Jeg skal snart til at søge ind på et universitet, og jeg tænker måske, at jeg gerne vil være pianist, fordi jeg har spillet i 10 år, og synes, det er dejligt at spille. Men jeg har ingen anelse om, hvordan det er at leve af at opføre klassisk musik og lytte til det hver eneste dag. Måske vil jeg hellere være læge, fordi jeg allerede har snævret mig ind på det i gymnasiet ved at vælge bioteknologisk linje.

Men jeg ved ikke, om jeg kan få mig selv til at stå i situationer, hvor jeg er herre over liv og død eller om jeg tør røre et andet menneskes indvolde. Det kan da også være, at jeg hellere skal være lingvist, der har ph.D i ordet ”Øh”, og specialiserer mig i udtale, bare fordi jeg har et godt sprogøre.

Jeg ved nu, at jeg aldrig bliver verdensmester i svømning, men det er da et emne, der har været på bordet, fordi jeg var konkurrencesvømmer på et højt niveau – men jeg fik at vide som 15-årig, at jeg stod mellem valget om kun at bruge min tid i svømmehallen eller at tilgodese mine andre interesser også.

Det vil sige, at jeg allerede da måtte beslutte mig for, om jeg ville svømme 8 gange om ugen og have en meget minimal chance for at klare mig til toppen i konkurrencesvømningens verden, eller om jeg ville beholde mine andre muligheder åbne.

Der er mange muligheder, og det handler om at finde den, der passer en bedst. Det svære er at finde ud af med sig selv, om det valg man træffer er ens eget - at blive sikker på, at det ikke er presset fra familien eller vennerne, der tvinger en til at vælge sit liv. Det er at bestemme, om man tør tage springet og måske prøve noget, man ikke har nogen erfaring med, fordi det er det, man finder dejligst af alt.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.