At være ung
Får de unge ”for lang en snor”?

Jeg er 18 år gammel, jeg er ung. Jeg er en ganske almindelig teenager, jeg går i skole og jeg har mine venner. Jeg har igennem hele mit liv opvokset med grænser, også alligevel ikke. Min mor har altid haft den holdning, at medmindre du misbruger grænser, og overskrider hendes regler – så er snoren ret lang. Jeg er opvokset i et hjem, hvor man kysser hinanden på munden når man siger godnat, og man taler til hinanden med respekt. Jeg føler mig selv som en ganske almindelig teenager. Jeg har drukket mig så fuld at jeg har kastet op, og jeg har været så forelsket, at jeg græd da det sluttede, og troede hele mit liv sluttede med.

Men når jeg så ser mig rundt omkring, det er som i små episoder i supermarkeder eller som i reality programmer, hvor jeg virkelig bliver chokkeret. Jeg var forleden dag nede og handle ind, da jeg overhørte en samtale mellem en mor og hendes datter. Et hurtig skud på tasken, vil jeg mene at datteren må have været omkring de 12-13 år. Moren stod og var i gang med at finde ud af, hvad de skulle have at spise. Og lige meget hvad hun tog op af kølerdisken, var intet godt nok til, at behage datteren. Og jo mere moren prøvede, jo mere flabet blev datteren. Moren blev både kaldt en kælling, og truslen om at flytte hjem til far kom på banen. Det endte med moren blev sur, og hævede stemmen. Datteren spyttede på hendes mor sko, og gik sin vej. Og der stod jeg. Jeg anede ikke hvad fanden jeg skulle gøre. Havde jeg gjort det mod min mor, tror jeg bund seriøst, at min mor havde stukket mig en lussing. Og jeg ville have fortjent den. Det lyder hårdt, men virkelig hvad er det for en opførsel?

”De unge mødre”, ”Mig og min mor”, ”Paradise Hotel”, ”For lækker til love” og jeg kunne blive ved. Er standard programmer der køre i tv’et, som de unge mennesker sluger til sig. Der bliver drukket, horet og 16 årig piger bliver alenemødre. Hvor er det gået galt? Jeg kunne aldrig i mine vildeste fantasi, finde på at drikke mig hammer lam på tv, have sex og bagefter udtale mig om hvor godt/dårligt det var. Tv’et opstiller et forvrænget billede af det hele, men det er det som de unge ser. Det er det min lillebror på 15 år ser, og tror at sådan er det. Og er det virkelig sådan det er? Er vi virkelig nået til et samfund, hvor børn og unge har overtaget magten. Ikke i mit hjem, og når jeg engang bliver mor, vil jeg blive betegnet, som en dum mor med for mange regler. Men jeg ønsker ikke at mit barn skal blive gravid, komme til udpumpning og proppe diverse sager på i næsen. Kald mig gammeldags, men der er altså intet i vejen med disciplin eller en røvfuld.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.