At være ung
Mine forældre drikker

Mor eller far drikker for meget

I Danmark er der ca. 122.000 børn og unge, der vokser op i en familie med alkoholproblemer. Det svarer til, at der i hver skoleklasse er ca. 2 til 3 børn, der har en mor eller far der drikker. Eller hvis man stillede dem alle på en lang række, ville de nå fra København til Odense.

Unge lever med forældre, der ikke er til at regne med, når de drikker. Forældrene glemmer aftaler, kommer fulde hjem og opfører sig pinligt. Mange unge oplever også vold og seksuelle overgreb.

De fleste unge, der har en mor eller far der drikker, fortæller det ikke til nogen, for de skammer sig over problemerne og er bange for, at andre vil gøre grin med dem, hvis de fortæller om forældrene.

Unge, der ikke får fortalt om problemerne, er ofte kede af det, eller har ondt i maven, eller har andre tegn på, at de ikke har det godt eller mistrives. Så du er ikke alene, hvis du har de følelser. 

De fleste unge ønsker, at der var nogle voksne, der kan se, hvordan de har det. At der er nogle voksne, der kan fortælle de unge, hvor de kan gå hen og snakke med nogle voksne, uden at de er flove eller skammer sig, og uden at være bange for, at der sker deres forældre noget, hvis de fortæller hvordan de har det derhjemme.

Hvis du ønsker hjælp

Hvis din mor eller far drikker for meget, så føler du dig sikkert meget ensom. Måske tror du, at det kun er din mor og far, der drikker på den måde? Eller måske tænker du, at ingen andre ved, hvordan netop du har det?

Det er en god idé at tage fat i en voksen, som du har tillid til. Det kan være en i din familie, en nabo eller en lærer. Fortæl dem, hvordan du har det, og hvad der bekymrer dig.

Heldigvis findes der også steder, hvor unge kan få gratis hjælp:

Hope Ung Net-rådgivning

Her kan du se film om unge i alkoholfamilier, skriv spørgsmål til eksperterne, læs livsfortællinger, spil dilemmaspil. Rundt i hele landet er der private og kommunale tilbud til unge, der vokser op i familier med alkoholproblemer. Du kan finde adresser ved at gå ind på: www.hope.dk/ung 

TUBA

TUBA tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i hjem med alkoholmisbrug. TUBA har 13 afdelinger landet over og hjælpen er gratis.

Børnetelefonen 116 111

På BørneTelefonen kan du helt anonymt tale med en af rådgiverne, om hvad du har af bekymringer, problemer og tanker. BørneTelefonen er din telefon! Den er oprettet for at give dig mulighed for at få gode råd eller en at snakke med - helt gratis. Ring på 116 111.

Artiklen er lavet i samarbejde med hope.dk, og UngUnivers.dk har ingen kommerciel interesse i denne artikel.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.