At være ung
Hvorfor har vi sommertid og vintertid?

I nat har du fået en times mindre søvn, end du ville have gjort. Alle ure er nemlig blevet stillet en time frem, så døgnet blev en time kortere.

I oktober skete det omvendte, hvor vi alle sammen fik en hel time ekstra at gøre godt med, da vi stillede urene en time tilbage.

Men hvor kommer traditionen med sommertid og vintertid egentlig fra? 

pige ved computer

Sommertid og vintertid sparer energi

Den amerikanske politikker og videnskabsmand Benjamin Franklin foreslog helt tilbage i 1784 i et essay, om ikke det var en idé at spare på sollyset i de mørke måneder ved at stille tiden kunstigt tilbage.

Tonen i hans essay var humoristisk og hans forslag blev ikke taget videre alvorligt på daværende tidspunkt, men som bekendt slog det jo an som et verdensomspændende fænomen et par hundrede år efter.

Første verdenskrig var ikke kun en kamp på slagmarken, men også en kamp om knappe ressourcer. Østrig og Tyskland indførte sommertid i 1916 for at spare på deres energi og olie, da det var sparsomt under krigen.

Danmark og flere andre Europæiske lande fulgte trop, men det var faktisk først efter Anden verdenskrig, hvor ressourcerne igen var knappe, at sommertid og vinterblev blev indført fast.

I dag handler argumenter for sommertid og vintertid ikke på samme måde om resurser og besparelser, men om livskvalitet.

De fleste føler nemlig, at de får mere ud af de mørke vinterdage, når der er mere lys om morgenen, hvilket den time, som vi stiller urene tilbage i oktober, sørger for.

Sommertid og vinter verden over

Det er ikke alle lande i verden, der har samme sommertid og vintertid. Det kan skabe lettere forvirring, hvis du skal ud at rejse til et land, der har andre tidspunkter at stille urene frem og tilbage.

Har du lavet en Skype-aftale med din veninde i USA, skal du nok også lige dobbelttjekke tidspunktet for jeres aftale, da de stillede deres ure en time frem allerede i starten af marts.

De fleste Europæiske lande stiller deres ure en time frem i slutningen af marts og en time frem i slutningen af oktober. 

Skal du rejse i Europa? Læs mere om gode råd til din rejse rundt i EU lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.