Af Administrator
Valgplakater er blevet hængt op i lygtepæle over hele landet. De, der overlevede den værste storm i årevis, hænger der endnu. De hænger der som en tydelig reminder på, at det er nu, vi alle skal op af stolene. Kommunalvalget står for døren. Og vi skal ud at bruge vores stemme. For, som det hedder sig: ”Dit valg – din stemme.”
Vi mindes om, at vi befinder os i et demokrati, hvor vi alle skal høres, før vi kan tage endnu fire år, hvor der bliver taget beslutninger på vores vegne. Der skal lige tjekkes op på hvor vi som land står, og hvad vi mener, og så skal de folk som der er ansat til det, nemlig vores politikere, lede og regere vores land og vores kommuner efter bedste evne og overbevisning i overensstemmelse med deres egne værdier og med vælgernes ønsker.
Det er din ret
Du lever i et demokrati, og derfor er du så privilegeret, at du har muligheden for at blive hørt. Her i landet trækkes der ikke uoverlagte beslutninger ned over hovederne på os, i hvert fald ikke i stor stil.
Her i landet er regeringen til som en slags repræsentanter for landets borgere, og det er så deres opgave at tage de beslutninger, som i sidste ende vil gavne deres folk. Hvor godt det går dem får de dommen for hvert fjerde år, når der på ny, er valg. Til valget fortæller folket nemlig politikerne, om folket har været tilfreds med politikernes indsats, ved at stemme på de politikere, de mener, der har gjort den bedste indsats.
Kan det også betragtes som din pligt?
Som borger i et land med demokrati, kan det måske nærmest betragtes som din pligt, at du stemmer til kommunal- og regions- og folketingsvalg. Man kan betragte det som din opgave som borger i et demokratisk land at være med til at vise dit lands regeringsmagter, hvorvidt du bakker politikerne op som personer, og hvorvidt du bakker demokratiet, som styreform, op.
Føler du dig for ung til at stemme?
Det kan være, at du ikke har stemt nogensinde før. Og det kan være, at du ikke føler, at du har sat dig nok ind i, hvad demokratiet går ud på, og hvad de forskellige politiske partier står for. Du kan indgå i dialoger med folk, der ved lidt mere end dig om dette emne, og så kan du nå at skabe dig en ide om, hvad det hele går ud på.
På denne basis kan du så vælge, hvor du har lyst til at sætte dit kryds. Hvis du ikke føler, at du får viden nok om emnet til at du kan beslutte dig, kan du også møde op på valgdagen og vælge at aflevere en blank seddel i kassen.
På denne måde har du ikke givet din stemme til en bestemt person eller et bestemt parti, men du har givet din stemme til demokratiet.
Opfordringen lyder: Søg informationer via nettet, de sociale medier og tag stilling så godt du kan, og brug din stemmeret.