At være ung
Kan utroskab accepteres?

Forleden blev navne og adresser på flere millioner af mænd afsløret, i den største utroskabs-skandale verden længe har set. Skandalen rejser i den forbindelse det nærliggende spørgsmål: Kan utroskab accepteres?

Det verdensomspændende Ashleymaddison.com er som bekendt blevet hakket, og efter at skandalen er rullet ud over alverdens medier og sites, er der nu umiddelbart mange, som står overfor skilsmisse og ødelagte parforhold. Men måske åbner der sig nu en interessant åbning for, at utroskab vil blive mere accepteret i samfundet, og dermed på den lange bane måske vil kunne tilgives i et parforhold.

Pige på sengekantUtroskab i perspektiv

For bare 50 år siden var der en nærmest nul-tolerance over for homoseksuelle i det danske samfund. Men med tiden har grænsen flyttet sig (specielt i 70erne), og de fleste synes i dag, at det er helt i orden for homoseksuelle at være i et ægteskab og at stifte familie. 

Dette skift i opfattelsen på få år, kan skyldes mange ting, men blandt andet kan man pege på, at da der sprang mange homoseksuelle ud i 70erne, kom der først og fremmest et stort fokus på emnet fordi det berørte så mange mennesker.

Derudover har disse homoseksuelle mænd og kvinder været en del af en familie, og alle i disse familier har dermed pludselig haft meget svært ved at hade homoseksualitet. Det samme gjorde sig gældende for de homoseksuelles venner og deres familier – altså en bred vifte af mennesker hvor et enkelt individ vendte op og ned på opfattelsen.

Vi kan trække en parallel til dagens Danmark hvor utroskab er moralsk forkasteligt. Vi står nu i en situation, hvor emnet bliver diskuteret heftigt, fordi der er så mange involverede, og hvis det var din bror, som havde været sin kone utro, ville du så hade ham? 

Måske kan samfundsopfattelsen ændres igennem de kommende år, og måske vil der komme et paradigme-skifte, hvor vi om ganske få år vil synes, at vi alle sammen var så snerpede og snæversynede dengang tilbage i 2015.

Personligt ved jeg ikke om jeg nogensinde ville kunne tilgive en utro partner, men tanken om et large samfund hvor utroskab (så kalder vi det sikkert også noget andet til den tid) er accepteret, er sjov at lege med. Man har som bekendt et standpunkt, til man tager et nyt – ville du kunne tilgive utroskab, hvis det blev socialt accepteret at være utro?

Læs også artiklen hvorfor lyver man? og find ud af, hvor meget folk egentligt lyver og hvorfor.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.