At være ung
Lær at lytte, og bliv rigere

Nogle gange vil du kunne undgå en stor misforståelse eller sågar et skænderi, alene ved at have lyttet bedre. Vi overhører tit hvad hinanden siger, og gætter på hvad personen, vil afslutte sin sætning med. Nogle gange svarer vi endda, inden den anden har fået færdiggjort sit spørgsmål. Det er en dårlig vane, som jeg også selv må indrømme, at praktisere en del. Men når man åbner ørerne for, hvad andre reelt prøver at sige, giver det en langt bedre kommunikation. En kommunikation som du kan blive rig på. 

lær at lytte og bliv rigere

Bliv rig ved at lytte

Du kan blive rigere både i ordets klassiske forstand, på den kapitalistiske måde, men sagde jeg nogen sinde ”tjen penge på at lytte?” – jeg kunne lige så godt mene, at du ville blive rig på venskaber og oplevelser ved at lære at lytte. Igen et eksempel på, at vi forudindtager, hvad afsenderen prøver at fortælle os. Jeg vil dog ikke snyde dig af den grund, så her kommer lidt til begge lejre:

 Læs artiklen ”Tjen penge på at lytte” hvor du kan lære en masse gode tricks til, at sælge mere, og give højere service.

Ved at lytte, bliver du rig på tid

Det viser sig, blandt en rundspørge blandt IT-Serviceteknikere, at det de bruger KLART mest spildtid på i deres arbejde, er at folk ikke lytter til dem. Hvis folk får af vide, at de skal trykke på et givet ikon, trykker de i 99% af tilfældene på ét mere, og ét mere, fordi folk TROR, at de nu ved, hvad de skal gøre.

Men også i 99% af disse tilfælde, må teknikeren bede kunden om at starte forfra, fordi teknikeren af gode grunde ikke kan regne ud, hvad folk nu har trykket på. Et vildt spild af begge personers tid, fordi man ikke lytter.

 Når man prøver at lægge mærke til, hvor meget andre egentlig gætter på, hvad man vil sige, bliver man næsten helt stødt - de lytter jo ikke til hvad JEG prøver at sige, men lytter til deres egen stemme i hovedet som fortæller dem, hvad de TROR jeg vil sige.

Jeg har alene i denne uge været ude for, at måtte spørge en lære ad SEKS gange, før jeg ikke blev afbrudt, med svaret på noget, jeg allerede vidste. Jeg har ført talrige samtaler, hvor både jeg og modparten har afbrudt hinanden, ved at fuldføre sætninger (i en forkert retning).

Få flere venner ved at lytte

Men hvad kan vi gøre ved det? At lytte er nemlig ikke kun at høre efter, at lytte er også at opfange ordenes vægt, et toneleje og en stemning. Nogle gange hører man ikke folks sarkasme i, hvad der var ment som en joke, og man kan føle sig stødt på et unødvendigt grundlag. 

Hvis du mødte én som virkelig lyttede til dig ville du måske pludselig føle dig hørt på en helt ny måde og chance for, at du og ham eller hende ville kunne tale bedre sammen ville være langt større. Jeg opfordrer derfor til, at sætte tempoet og ivrigheden ned, og virkelig prøve at minde sig selv om det, som min gamle bedstefar ofte fortæller mig, "Du har kun en mund, men to ører"

Rigtig god weekend.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.