At være ung
Mange voldtægter anmeldes ikke!

Sikkerflirt.dk – et projekt til forebyggelse af voldtægt og seksuelt overgreb

Vidste du, at der årligt i Danmark anmeldes omkring 500 voldtægter? Og at det desværre langt fra er alle ofre, som rent faktisk anmelder deres gerningsmand? En undersøgelse har vist at størstedelen af de unge, der oplever seksuelt overgreb er i alderen 12-14 år – og at gerningsmanden i de fleste tilfælde typisk er et par år ældre og ofte enten en ven eller kammerat.

Seksuelt overgreb og voldtægt skal stoppes, og det er kun positivt, når der tages initiativ til forebyggelse af sådanne situationer:

Det Kriminalpræventive Råd’s projektet ’Sikkerflirt’ har, i samarbejde med lærer, forældre og pædagoger, til hensigt at opbygge unges selvværd, så de lærer at forstå deres egne grænser og dermed i en given situation er i stand til at sige fra. Projektet er skabt med det formål at forebygge, informere og styrke unges evne til at udtrykke egne holdninger.

fortvivlet pigeVidste du at man i Danmark kan idømmes op til 12 års fængsel for voldtægt?

Voldtægt er det der forekommer, hvis en person mod sin vilje, enten gennem fysisk magt eller trusler, tvinges til samleje. Intet menneske har retten til at fratage et andet menneske friheden til at sige ’nej’. Dette gælder for alle, unge såvel som ældre, og det kan ikke siges ofte nok.

Din krop, dit tempel, dine regler!

Hvis du oplever, at dine grænser bliver overskredet, så skal du sige klart fra. Du har altid ret til at sige nej til sex, også selvom at i muligvis har kysset hele aften, du har kendt personen længe eller vedkomne har købt dig en drink. Siger du ’nej’, og den anden person fortsætter – så er der tale om voldtægt eller forsøg på sådan.

Sikkerflirt-projektet er i særdeleshed henvendt mod unge, som oplever kontaktvoldtægt – altså hvor gerningsmanden og ofret kender hinanden før voldtægten. Projektet skal lære unge, at det er okay at sige fra, når ens grænser overskrides. Desværre kan man ende i en situation, hvor det ikke er nok ’kun’ at sige nej. Undgå for så vidt muligt at færdes alene når du er i byen, og hold altid lidt øje med den fulde ven i selskabet.

Politiet kan kun fange gerningsmanden, hvis du anmelder forbrydelsen!

Det er ikke en let beslutning at vælge at gå til politiet, men det er helt sikkert det rigtige at gøre. Det er vigtigt at du ikke skifter tøj, går i bad eller vasker det sengetøj som voldtægten evt. fandt sted i. Politiet får brug for alt bevismaterialet, hvis der skal gøres en sag ud af det.

Derudover så er det vigtigt, at man i tilfælde af voldtægt søger hjælp så hurtigt som overhovedet muligt. Der kan søges hjælp både ved egen læge, men det er også muligt bl.a. at henvende sig i et center for voldtægtsofre. Har du, eller kender du en, som har været udsat for et overgreb? I så fald er der hjælp at hente på Sikkerflirt’s hjemmeside, som du kan finde via dette link.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.