At være ung
Mangler du studievejledning?

Find det helt rigtige studie - og bliv afklaret om din fremtid

Det er ikke nemt at vælge uddannelse. Danmark er et land af muligheder, og derfor er der uendeligt mange veje, man kan vælge at gå. Måske føler du at der er masser af tid til, at du skal tage en endelig beslutning om dit studievalg – eller også så stresser du lidt over det?

Hvad bliver næste step efter folkeskolen? Hvad skal du studere efter endt ungdomsuddannelse? Uanset hvor du befinder dig i uddannelsessystemet, så er denne artikel relevant for dig. Artiklen giver dig et par råd til, hvordan du kan blive afklaret med dine tanker om dit videre studie- og karrierevalg. 

Tjek UddannelsesGuiden:

UddannelsesGuiden, måske bedre kendt som ug.dk, er et online leksikon over samtlige uddannelser i Danmark. Her kan du undersøge alt fra adgangskrav til jobmuligheder på lige præcis den uddannelse, du går og overvejer som fremtidigt studie. Lærer? Maskinsnedker? Musiker? Du indtaster bare et søgeord, og resultaterne popper op. Siden er rigtig god til at skabe overblik, og kan derfor varmt anbefales til de indledende stadier i din beslutningsproces.

Benyt studievejledningen på din skole:

En simpel ide eller et yndlingsfag – mere behøver du ikke for at opsøge studievejlederen på din skole. Studievejlederen er ansat med det formål at vejlede dig, og der findes ingen dumme spørgsmål. Det er rart at vende ens ideer med en person, som har erfaring og viden indenfor området.

Benyt dig af Studievalg:

Mange unge benytter sig ikke at studievejledningen på deres respektive uddannelsessteder, mens de er studerende, men heldigvis så findes Studievalg. Både før - og efter endt ungdomsuddannelse kan du booke et møde med Studievalg i dit nærområde, og disse vil kunne guide dig i retning af en uddannelse, der matcher dine ønsker og drømme.

Book en tid hos Studievalg ved at følge dette link.

grublende mandKontakt studievejlederne på drømmestudiet:

Der sidder studievejledere på hver eneste uddannelse i Danmark, og de er alle ansat med det formål at besvare spørgsmål om uddannelsen. Disse vil være i stand til at vejlede dig om deres konkrete studie, og deres svar vil derfor være af en mere kvalitativ karakter, hvor både studievejlederen på din skole og Studievalg kun kan vejlede dig meget overordnet.

Ønsker du at kontakte studievejlederen på drømmestudiet, så søger du blot efter uddannelsesstedet på internettet. Du vil her kunne finde information om, hvordan du kontakter uddannelsens studievejledning.

Besøg uddannelsesstedet:

Hvis du allerede kender nogen, som studerer på dit drømmestudie, så bør du benytte dig af det. Du kan måske endda komme til at overvære en lektion eller forelæsning, hvis du opsøger en på studiet. Derudover så er der åbent hus-arrangementer og muligheder for brobygning og praktik på nogle uddannelser.

Benyt dig af Internettet:

Der er rig mulighed for at undersøge både uddannelser og uddannelsessteder på nettet, så husk at benytte dig af det. Hvor vejlederne er gode at brainstorme og vende ideer med, så giver Internettet dig mulighed for selv at undersøge sagerne.

Er du fuldstændig skræmt over at skulle tage en beslutning? Det skal du ikke være. Bare fordi du vælger én bestemt uddannelse, så er det ikke ensbetydende med, at du er bundet af dette valg resten af dit liv. Man kan ofte uddanne sig indenfor ét felt, men så i sidste ende komme til at arbejde i et helt andet. Det er bare vigtigt, at du aktiv undersøger dine muligheder og tager nogle beslutninger om din fremtid.

Studiejob:

Brug dine muligheder for at søge studiejob til at blive afklaret med, hvad du gerne vil i fremtiden. Mange uddannelser kan skifte retning under vejs, og et studiejob kan være med til at gøre dig mere afklaret. 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.