At være ung
Passwords: De 7 dødssynder

Har du haft adgangskoden ”12345678”, ”password” eller ”qwerty”? Det kan være fristende med disse simple adgangskoder, som er nem at huske. Men vælger du en adgangskode som disse, er din IT-sikkerhed sammenlignelig med at lade din dør stå åben for indbrudstyve juleaften.

Det kan være fristende at bruge samme kode til flere konti

Sikkerhedsfirmaet Kaspersky har lavet en kampagne om IT-sikkerhed og kodeord med sloganet ”Kodeord er som underbukser”: Skift dem ofte og lad være med at dele dem med andre.

Men hvis du, ligesom mange af os andre, har en hukommelse som en si og en svindende kreativitet, når det kommer til kodeord, er der hjælp at hente. Her er en liste over de syv dødssynder for IT-sikkerhed. 

 

De 7 dødssynder

1. Gennemskuelighed

Hvis du bruger åbenlyse ting i din adgangskode, såsom dit navn, fødselsdato eller kærestens navn.

2. Rigtige ord

Hvis du bruger rigtige ord i din kode, kan din kode blive gættet i løbet af sekunder – selv du bruger ord, der er skrevet bagfra.

3. Korte og for enkle

Normalt siger man, at ”less is more”, men din adgangskode skal altså være mindst 15 karakterer lang og bruge en kombination af bogstaver, tal og symboler, hvis den ikke skal kunne gættes af hackere.

4. Bruge adgangskoder som ALLE bruger

De mest almindelige adgangskoder er mønstre på tastaturet: Qwerty, 123456, password, etc. Det kan godt være, koden ligger nemt i dine hænder – men det gør den bestemt også for hackere.

5. Genbrug

Genbrug er en skøn ting, når det drejer sig om glas, papir og andet, der kan skåne miljøet. Men når det kommer til adgangskoder, er det knap så god en idé: Hvis bare adgangskoden til ét sted bliver afsløret, er alle de steder, du genbruger koden, pludselig i fare. Når det kommer til adgangskoder, bør du altså ikke have ”one password to rule them all”.

6. Delte koder

Normalt siger man at ”sharing is caring”. Men hvis du liiige deler din adgangskode med din kollega, din ven eller gud og hver mand, er din konto pludselig ikke så beskyttet længere. I bedste tilfælde bruger din ven kun din kode til din Netflix-profil til at se et par afsnit af Breaking Bad. Men i værre tilfælde kan det koste dig en kæmpe regning - og en masse ærgrelse.

7. Teste dit adgangskode på nettet

Det kan være fristende at bruge sider på internettet, der lover at teste styrken på din adgangskoder. Men det er en dårlig idé, da indehaverne af hjemmesiderne i virkeligheden kan være hackere, der gemmer og udnytter dine kodeord.

Hvordan laver du gode adgangskoder?

I denne video kan du se sikkerhedsfirmaet Kaspersky’s bud på, hvordan du kan skabe sikre adgangskoder.


Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.