At være ung
Sydafrika giver dig mange oplevelser

Drømmer du om at rejse til udlandet, eller er du træt af dit liv i Danmark, så vil denne artikel af Emilie Rasmussen inspirere dig.

Hverdagen i Sydafrika

Forestil dig at du skal være bange for at gå til og fra skole, bange for at blive voldtaget eller blive røvet. Forestil dig hvis det var en realitet i din hver dag. Eller gør dig en forestilling om, at du skal stå midt på de store trafikkerede veje for at tigge om penge, når bilerne holder for rødt.

Måske er du blevet nødt til at droppe ud af syvende klasse, fordi det simpelthen var for dyrt at gå i skole, og nu skal du ud og arbejde for en slaveløn, men du ved det er på lånt tid, for du blev nemlig misbrugt, da du var yngre, og derfor blev du smittet med HIV. Men behandlingen er for dyr, så at blive behandlet har aldrig været en mulighed for dig.

Du bor kun sammen med din mor, og det har du altid gjort. Du kender ikke din far, du ved kun han er en hvid mand, som din mor arbejdede i huset for i hendes unge dage. Hun blev gravid ved et uheld, og din far smed hende straks ud, for at intet skulle blive opdaget.

Du og din mor bor i en blikhytte i en af de største townships i Sydafrika. I har dårligt nok tag over hovedet, og tit og ofte må du gå sulten i seng. Jeres lille blikhytte og dig, er din mors et og alt – men en skæbnesvangerdag sker der noget, der vil komme til at ændre din mors liv for altid. Jeres blikhytte er blevet røvet, og fuldstændig gennemsmadret, og tilbage står kun de sørgelige rester. Men jeres lille hytte var det eneste plaster på såret, efter du var blevet testet positiv for HIV, og at din sygdom snart vil forværre sig til værre nemlig aids. Jeres lille hytte skulle være din mors sted, hvor hun kunne sørge i fred og ro over tabet af dig, når du snart ville være borte.

At få restaureret blikhytten, ville ikke være en mulighed, da i ingen forsikring har, da der ikke var råd til det i det stramme budget. Og selv at skulle spare op, ville være fuldstændig umuligt, da jeres slaveløn til sammen ikke engang ville kunne betale en tiende del af det, i skulle bruge, for at få blikhytten restaureret igen.

Hvad betyder SU for dig?

For mig at se lyder ovenstående som et skræk senarie, men det er desværre realiteten for rigtig mange mennesker rundt om i verden og særligt i Sydafrika. Jeg synes det er værd at gøre sig nogle overvejelser om, og det kan måske være en øjenåbner for, hvor godt vi egentlig har det i Danmark trods tårnhøje skatter.

SU pengene lægges i en glaskrukkeJeg snakkede med en af mine sydafrikanske venner i dag og jeg fortalte ham, at når du fylder 18 og går på en uddannelse i Danmark, så får du det der hedder S.U – penge for at gå i skole. Han troede ikke på det, og sagde at det nærmest lød for godt til at være sandt. I øvrigt er den højeste sats af S.U en meget normal månedsløn hernede. På en eller anden vis er det jo også fuldstændig absurd, at vi får penge for at gå i skole, når man i Sydafrika skal betale, og tit og ofte bliver nødt til at droppe ud fordi det simpelthen er for dyrt.

Og så kan det godt være folk brokker sig over vores samfund og staten – og at vi betaler alt for meget i skat, men det spiller altså bare i forhold til her. I øvrigt betaler de også meget i “skat” i Sydafrika – men ingen ved hvad pengene bliver brugt på. Forestil dig lige, hvis du skulle betale for at gå i det, der svarer til folkeskole, gymnasium og universitetet/college. Og hvad hvis du blev alvorligt syg, og ikke havde en særlig god forsikring eller slet ingen? For her bliver du altså ikke behandlet før du har lagt nogle penge.

Vi har det godt i Danmark

Vi har altså en sikkerhed i Danmark, vi har krav på en mindsteløn som er væsentligt højere end her. En mindsteløn her er omkring 100 rand, som svarer til 50 dkk, men det er de færreste der overhold det. Det største problem her er fattigdom! De står på rækker på vejene for at tigge om penge, fordi de ikke har råd til mad og går sultne i seng. Godt nok er der nogle steder her i Sydafrika, hvor de kan gå hen – men der er slet ikke nok til at alle kan blive mætte. Og hvis du trods alt er hjemløs i Danmark, så har du stadig nogle rettigheder, som gør at man er lidt bedre stillet end her – om man vil det eller ej.

De sidste par dage er jeg kørt forbi en familie på fire, som består af mor, far og deres to børn – hvor det ene barn stadig er en baby. De bor i vejkanten, og det er næsten ikke til at holde ud og kigge på. Tænk at man kan blive nødt til at leve sådan, og give sine børn sådan en opvækst! Det er simpelthen forfærdeligt.

Så næste gang du brokker dig over, at du synes du betaler for meget i skat, så tænk lige på det her. Vi har det altså godt i Danmark, og vi har i det mindste en sikkerhed! Vi lever ikke i usikkerhed, og hvis vi endelig gør, så er der altid nogle til at gribe os, når vi falder.

Har du fået lyst til at rejse og/eller arbejde i udlandet i dit sabbatår, så kan du med fordel læse videre på UngArbejde.dk.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.