Af Anna
Hvor ofte har du din smartphone fremme, når du er sammen med andre? Har du altid telefonen liggende på bordet ved middagsselskaber?
Så er du skyldig i phubbing. Et nyt fænomen, der kombinerer de to engelske ord ”phone” og ”snub” – at ignorere.
Hvad er phubbing?
Smartphones giver dig mulighed for at være i kontakt med dit netvæk hele tiden, uanset hvor du er.
Vi kan i dag være sociale med et enkelt swipe.
Det kræver derfor ikke den store indsats, at holde kontakten med gamle venner, ekskærester og familiemedlemmer over hele verden.
Flere unge går ikke udenfor en dør, uden deres mobiler lige ved hånden. Det værste de kan forestille sig er, at mobilen løber tør for strøm. Hvor er alle vennerne så henne?
Phubbing lader til, at være et begreb, der er kommet for at blive.
Husk din kæreste!
Det er fantastisk at kommunikere på tværs af tid og rum, men pas på; telefonen må ikke blive din eneste sociale kontakt. Der er forskel på et "like" og et smil med gammeldags øjenkontakt.
Giver du eksempelvis din mobil mere opmærksomhed dagligt, end din kæreste? Det kan blive et problem.
Langvarige relationer kræver nemlig omsorg og opmærksomhed. Når du skal tale med din kæreste, er en hjerteemoji over Facebookchatten bare ikke nok.
Smartphones er smarte, men kan ikke erstatte personlige relationer. Ignorerer du din kæreste for længe, risikerer du fremover at følge med i hans/hendes hverdag fra din mobile Facebookskærm - ikke fra spisebordet.
Øv dig i at have tidspunkter på dagen, hvor telefonen er lagt væk. Ikke bare på lydløs i hjørnet, men helt væk. Enten ved at lægge den i et andet rum, eller måske beholde den i tasken under hele aftenens middag?
Bruger du også din mobil, mens du kører bil? Læs gode råd om mobiladfærd i trafikken HER