At være ung
Søvnproblemer giver dårligere karakterer

Du ligger og stirrer op i luften. Minutterne går, men du får stadig ikke sovet. Tankerne hvirvler rundt, du vender og drejer dig, og du forsøger ihærdigt at falde til ro.

Mange unge har svært ved at sove, og det går ikke kun udover deres energi dagen efter, men også deres præstationer i skolen.

lektier dreng studerer

Dårlig søvn kan give dårlige karakterer

Tønder kommune har lavet en ny undersøgelse, der viser, at kun 20-25% af de unge i kommunen får den søvn, som deres krop har brug for.

Det er alarmerende at op til 80% af de unge i kommunen ikke får de 8 timers søvn hver nat, som det anbefales. For at kunne koncentrere sig om dagens undervisning, har skoleelever og studerende nemlig brug for søvn og hvile.

De fleste unge tænker nok ikke ret meget over Sundhedsstyrelsens anbefalinger for en sund livsstil, men de fleste går til gengæld op i deres karakterer, og de kan påvirkes af din nattesøvn.

Ligesom dine biceps har brug for et par dages restitution efter en svedig omgang styrketræning, har hjernen også brug for ro. Hjernen fungerer nemlig ikke optimalt, hvis den ikke restituerer. Og når hjernen ikke fungerer optimalt, så er det sjældent 10 og 12-taller, som ender på karakterbeviset. 

Der kan være mange årsager til, at unge sover dårligt. Mangel på vitaminer og mineraler, for lidt motion eller for mange bekymringer i dagligdagen er alle potentielle årsager til, at nattesøvnen ikke er optimal.

Sådan sover du bedre

Et af de mest effektive, men en smule irriterende, råd imod søvnproblemer er, at slukke alt elektronisk udstyr i halvanden til to timer før du skal sove.

Det nytter ikke noget med serier på computeren, sociale medier på din smartphone og måske også et tv i baggrunden, hvis din krop skal falde til ro. Lydene og især lyset fra de mange skærme, begrænser din krops evne til at forstå, at det snart er nat. 

For at øge sandsynligheden for en rolig nats søvn, kan du installere programmer på din computer, så skærmens lys ikke er ligeså hårdt for øjnene. Du kan også investere i en natlampe, der gradvist dæmper belysningen i lokaet. På den måde vil din underbevidsthed registrere, at det snart er tid til at sove, og derved vil din krop lettere falde i dyb søvn til natten.

Er dit problem med søvnen ikke fysisk, men mentalt, bør du undersøge præcis hvorfor du får tankemylder, når uret siger over midnat. Hvilke tanker dukker op om natten? Er det bekymringer, som du kan gøre noget ved? 

Ved at blive bevidst om, hvad der trykker dig, kan du lettere tage hånd om tankerne og problemerne, når morgenlyset rammer. Har du brug for hjælp til at øge din bevidsthed, kan du bruge meditation og mindfulnessøvelser, der er gode redskaber, som kan hjæloe med at styr på tankemylderet inden sengetid. 

Læs flere gode tricks til at falde i søvn lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.