At være ung
Udvekslingsprogrammer for unge i EU

EU giver dig en lang række udvekslingsmuligheder. I den sammenhæng er et vigtigt program for dig at kende: Erasmus+.

Erasmus+ 

I Danmark er det: Uddannelse- og Forskningsministeriet, der står for Erasmus+, men før du kontakter dem, så kan du med fordel læse følgende vigtige informationer: 

Erasmus+ dækker over en lang række programmer, som i korte træk er:

Ungdomsudveksling

Aktører med tilknytning til: Ungdomsrådet, kan få tilskud til at sende grupper af unge til et eller flere programlande, som en del af et udvekslingsophold. Målgruppen er unge imellem 13 og 30 år. 

Europæisk Volontørtjeneste – EVS

Den Europæiske Volontørtjeneste, forkortet ’EVS’, har en målgruppe af unge imellem 17 og 30 år.  Med EVS kan du opnå imellem 2-12 måneder i udlandet, hvor du laver frivilligt arbejde. Eksempler på frivilligt arbejde kan være: Aktiviteter for børn på børnehjem, socialt arbejde generelt eller frivilligt arbejde inden for kunst og kultur.

Trænings- og netværksaktiviteter

Også her er der tale om aktører, der har tilknytning til: Ungdomsrådet. Er du ungdomsarbejder, underviser eller leder indenfor ungdomsarbejde, kan du søge om tilskud til deltagelse i trænings- og udviklingsaktiviteter. Eksempelvis via et seminar eller jobshadowing, hvor du følger en person, med de samme opgaver som dig, blot i et andet EU-land. Herved sætter du dit eget job i perspektiv, og udvikler din faglighed og sociale kompetencer.

Vil du læse mere om Erasmus+, så klik her.

Eramus+ for studerende

Erasmus+ har også mulighed for at hjælpe dig, hvis du er i gang med dit bachelor- eller masterstudie. Afgørende er blandt andet dit EQF ( European Qualifications Framework) niveau. EQF-karakterskalaen er med til at højne mobiliteten i EU, da uddannelses- og kompetenceniveau på EQF-skalaen lettere kan sammenlignes landene imellem. Her kan du du læse mere om EQF:

Svar på de oftest stillede spørgsmål, om dette program, kan du se her:

Og ellers er der mere information her

Europass

Når du er på vej ud i EU for at deltage i et af de ovenfor beskrevne programmer, så er det en god idé at få lavet et: Europass. 

Et Europass består af fem dokumenter, der beskriver dine færdigheder og kvalifikationer. Et Europass er elektronisk, og du kan derfor bruge dit Europass, når du søger job eller uddannelse.

Fordelen ved Europasset er også, at alle informationer om dine praktikophold, kurser, og uddannelser er samlet på ét sted. Du får derved let ved at fremvise dine faglige, sproglige og kulturelle kompetencer, når du ønsker at realisere dine studie-, udvekslings- og / eller jobdrømme indenfor EU-landene.

Videoen viser lidt mere om, hvad et Europass er: 

Og ellers kan du her læse mere om Europasset:

Af andre gode artikler kan også nævnes: Sådan får du en god rejse i EU-landene.

Denne artikel er:

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.