At være ung
”Jeg følte ikke, at min kørestol skulle hæmme mig!”

Ungunivers.dk har fået æren af at interviewe 23-årige Lisbeth Hansen, som netop er blevet færdiguddannet som Grafisk Designer. Hun har muskelsvind (Limb-girdle) og sidder derfor permanent i kørestol, men det lader hun sig ikke stoppe af.

lisbeth hansen 2Det er efterhånden blevet lidt af en tradition, at danske unge rejser ud i verden efter endt ungdomsuddannelse. Faktisk er det blevet lidt af et must, at man benytter et sabbatår på bungee jumping, frivilligt arbejde og hvalsafarier i en eller flere afkroge af verden.

Og det er da fedt! Vi læser alle om det på Facebook og ser billederne på Instagram, og vi drømmer os da alle med på eventyr.

Det gjorde Lisbeth Hansen også, da hun for fire år siden sad iført studenterhuen og drømte om fremtiden. Hun ville også ud at opleve noget, og da hun hørte om Marbella Design Academy i Malaga, Spanien, så tog hun en vild beslutning.

Hun ville tage en 3-årig design-uddannelse i Spanien! Hvorfor grafisk design? Fordi når man sidder bag en computerskærm, så betyder det ikke noget, om man sidder i en kontorstol eller en kørestol.  

Drømmen er mulig så længe, at du er villig til at arbejde for den

”Man kan jo alt hvis man bare planlægger det lidt. Og hvis man er villig til at gøre nogle ting for det. Bo et sted der er lidt mere alternativt end, hvad man er vant til. Gode hjælpere. Planlægning, planlægning, planlægning”.

Dette er Lisbeths opskrift på et eventyr i udlandet, og hun opfordrer alle unge til at efterfølge drømmene. Hun vil dog i særdeleshed gerne nå ud til de unge, som sidder i en situation som hendes, således at de kan se, at et handicap ikke nødvendigvis behøver at begrænse ens ambitioner. Dog indrømmer hun, at en kørestol kan være en udfordring, når man skal ud at søge job efter, at man har fået eksamensbeviset.

Arbejdsmarkedet kan være et nådesløst sted for en person i kørestol

lisbeth hansen 1

Lisbeth fortæller, at hun på den ene side ikke må skrive i sine jobansøgninger, at hun har muskelsvind, da dette vil mindske mulighederne for jobsamtale.

Og dog bliver hun som ansøger nødt til at fortælle virksomhederene om handi- cappet, for at finde ud af om hun overhovedet kan komme ind i bygningerne med kørestol.

Kørestolen er, for Lisbeth, en daglig udfordring i den forstand, at mange nye bekendtskaber ser dén før, at de rigtigt ser hende. Dette er tilfældet både i private sammenhænge såvel som på arbejdsmarkedet.

Lisbeth understreger dog, at det er afgørende, at man ikke lader sig begrænse af en forestilling om, hvad man kan og ikke kan så længe, at man har et handicap. For som hun så rigtigt påpeger, ved konkret at nævne mine briller, så har vi jo alle en eller anden form for handicap.

”Jeg er blevet noget mere selvstændig, og er slet ikke så nervøs for at springe ud i tingene nu, som før jeg gik på Marbella. Derudover har jeg nemmere ved at finde ud af, hvordan jeg skal komme i kontakt med mennesker”, siger Lisbeth, da jeg spørger hende om, hun vil anbefale udlandsophold til andre unge.

Det vil hun og understreger, at man jo ikke nødvendigvis behøver at tage af sted i flere år. Et enkelt eller måske to semestre er skam også en mulighed. Hvis du har et handicap, der gør det nødvendigt at have hjælpere med, så anbefaler Lisbeth dog særligt, at du vælger en uddannelse, hvor du kan få SU.  Ellers kan du nemlig ikke benytte dig af Hjælperordningen.

Hvad stopper dig fra at forfølge dine drømme?

Lisbeth hørte om Marbella Design Academy via Muskelsvindfonden, som du kan læse mere om her, og hvis du er interesseret i skolen, så kan du læse om den her.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.