At være ung
Unge snyder ikke altid - gør du?

De unge snyder ikke

Metroexpress har sammen med YouGov spurgt 1.000 personer via deres danmarkspanel om, hvad de ville gøre, hvis de skulle svare ærligt til følgende dilemma: En ekspedient giver dig ved en fejl 100 kr. for meget retur. Hvad gør du?

41 procent af de unge i alderen 18-29 år var ærlige og sagde, at de ville stikke pengene i lommen. Blandt den ældre generation var der færre, som ville stikke pengene i lommen. 

En knap så videnskabelig undersøgelse foretog Metroexpress efterfølgende i en Baresso kaffebar, hvor en ekspedient på vegne af Metroexpress lavede en overlagt fejl, at give 10 forskellige kunder 100 kroner for meget tilbage. 

Udfaldet viste, at seks ud af 7 unge gav den unge ekspedient pengene retur, som den mest naturlige ting at gøre her i livet. 

Liv Roslund, der er tjenerelev, udtaler blandt andet efterfølgende til journalisten, at: Jeg ekspederer selv restaurantgæster og ved, at nogle steder er det medarbejderen, der hæfter, hvis kassen ikke stemmer.

Det giver stof til eftertanke. Har du tænkt på dette scenarie?

unge snyder ikkeÆrlighed varer længst

Det er rimelig let at sætte sig i den unge ekspedients sted. Ekspedienten står til ansvar for kassen, og som Lis fortæller, så hæfter nogle ekspedienter for eventuel negativ kassedifference, når kassen gøres op om aftenen.

Har ekspedienten givet 500 kroner retur, hvor det kun skulle have været 100 kroner, så arbejder ekspedienten formentlig mere eller mindre gratis den dag.

Vi laver alle fejl, og det gør unge ekspedienter også. Derfor er det mega god karma at gøre ekspedienten opmærksom på fejlen, hvis du får for mange penge retur. 

Den unge ekspedient lærer af fejlen imens fejlen er aktuel, hvilket er 10 gange bedre, end at opdage fejlen 4 timer senere, når chefen giver en skideballe.

Tyveri har betydning for dit job

Hører du til den lidt kække og smart i fart type, så tænker du måske, går den, så går den. Men det er en glidebane at stoppe 100 kroner i lommen, som tilhører ekspedienten.

Hvad er så ok næste gang? Tanke din bil på din arbejdsgivers regning? Glemme at fortælle din arbejdsgiver, at du er til tandlæge 2 timer mandag formiddag, hvis din arbejdsgiver har givet udtryk for, at tandlægebesøg skal ske uden for arbejdstiden?

Det er ikke kun jobs som politi- og fængselsbetjent, hvor du skal have en ren straffeattest for at få jobbet. 

Mange butikker og supermarkeder har det som standard, at du skal have en ren straffeattest, for at få et job. 

Men hvad vil du gøre, i denne situation?

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.