At være ung
Ungt slang i ny bog

Synes du også nogle gange, at de voksne ikke helt forstår dig? Det synes bloggeren Tobias Cadin Borup nemlig, og derfor får han nu udgivet en bog om unges gadesprog. 

Helt præcist er der tale om en ordbog, og denne kommer de voksne til at kunne bruge som opslagsværk, hver gang de hører et ord, som de ikke forstår. Vi her på Ungunivers.dk synes, at det er en sjov ide, men hvad synes du? Føler du, at man reelt set kan lave et opslagsværk over noget så foranderligt som slang?

En Gade/Dansk-ordbog

Titlen på den nye ordbog er ”Gade/Dansk Ordbogen – en håndbog i ghettodansk”, og den er skabt i samarbejde mellem hiphopbloggeren Tobias Cadin Borup og rapperen Ali Sufi. Ideen om at skrive et egentlig gadesprogsopslagsværk opstod da Tobias, i sit job som støttepædagog, var på tur med nogle unge fra et socialt belastet område i København.

Under denne metrotur havde de unge en hel samtale kørende udelukkende gennem slang, og skønt Tobias forstod hvad de sagde, så findes der mange andre pædagoger i Danmark, som ikke forstår de unges sprog. Der er altså tale om en bog om unge, skrevet af voksne til voksne. Spørgsmålet er, om du i virkeligheden kommer til at føle dig mere forstået af, at der bliver skrevet en ordbog om slang?

Føler du dig forstået?

Se her en video fra Aftenshowet hvori enkelte politikere bliver udspurgt om deres viden om slang:

Hvorfor må unge ikke have deres eget hemmelige sprog?

Lingvisten Paul Roberts har engang sagt, at slang er ”en af de ting, som alle kan genkende og ingen kan definere”. Det er svært at definere, hvad slang er, men det opstod som fænomen i 1700-tallet blandt engelske kriminelle. Derfor blev slang oprindeligt opfattet som et ”forbrydersprog” talt af kriminelle imellem.

I dag er slang dog et noget mere komplekst begreb, som skabes og tales af unge af forskellige baggrunde. Der er en klar følelse af samhørighed forbundet med evnen til at tale samme sprog, men kommer de voksne virkeligt til at forstå udtrykkene bare fordi, de læser om dem i en bog?

Og kan vi virkeligt tage dem seriøst, hvis de så også begynder at bruge dem i dagligsproget?

Vi her på Ungunivers.dk er meget interesserede i at høre, hvad i tænker om dette nye værk. Tror du, at du kommer til at føle dig mere forstået på grund af dette nye opslagsværk til voksne?

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.