At være ung
Bikini bridge - Påvirker det de unges kropsidealer negativt?

’Bikini bridge’ er et begreb der først opstod i 2009, og siden da har utallige kvinder uploadet billeder af deres bikiniklædte kroppe til sociale netværks-sider som Tumblr og Facebook. ’Bikini bridge’ er det mellemrum, der forekommer mellem bikinitrussen og hoftebenene på meget tynde piger, og det er blevet populært at uploade selfies af netop dette på nettet. Det diskuteres nu, hvorvidt denne trend har en negativ indvirkning på unges kropsidealer.

Bikini Bridge

I TV2’s artikel ’Man skal sulte sig urimeligt meget for at få bikini-bridge’ forklarer idrætsfysiologen Morten Zacho, at ’bikini bridge’ enten er genetisk bestemt, eller så skal man sulte sig for at få den. Fænomenet kan altså anses som en opfordring til spiseforstyrrelser, og dette er bekymrende i forhold til hvor mange unge, der er hoppet med på bølgen.

Modeverdenen har i årtier haft en negativ indflydelse på det kvindelige kropsideal med dens fremstilling af kvinder som værende ekstremt slanke. Kvinder har fra naturens side behov for en højere fedtprocent end mænd for at kunne opretholde kroppens hormonbalance. Bliver kvinder for tynde, kan de opleve problemer med deres menstruationscyklus, og dette vil i givet fald kunne give problemer med evnen til at få børn.

Modellen Cara Delevingne inspirerede for nogle år tilbage ’thigh gap’-trenden, som gik ud på, at kvinders lår skulle være så tynde, at de ikke rørte hinanden over knæene. Denne trend blev dengang blæst helt op på de sociale medier, præcis ligesom ’bikini bridge’ bliver det nu, og det er skræmmende, når unge benytter disse trends som inspiration til at forfølge usunde, medieskabte idealer.

Kropsidealer og sociale medier 

selfie

Man skal aldrig undervurdere mediernes indflydelse på unge. Når man ser modeller og kendte i modebladene og på tv, så er det helt naturligt, at der forekommer en glorificering af disse individer. Hele ideen bag Hollywood er at skabe mystik og praktisk talt uopnåelige idealer, som det gængse individ kun kan drømme om. En stjerne er et element på himlen; vi kan alle sammen godt se den, men vi kan ikke røre den.

Det interessante ved ”bikini bridge” er dog, at det ikke er modeverdenen eller Hollywood, men i stedet ukendte individer som trendsætter fænomenet gennem de sociale medier ved at uploade billeder af dem selv. Måske burde hele diskussionen i stedet være mere fokuseret på den negative indflydelse de sociale medier har på unges kropsidealer?

Sunde kropsidealer

Ultimativt er det op til den enkelte unge om hun, eller han for den sags skyld, vil lade sig influere af denne slags trends. Vi har altid et valg, og man kan vælge at lukke øjnene for de urealistiske og usunde idealer, som florerer på de sociale netværkssider. Personligt er jeg forkæmper for synliggørelse af naturlige og sunde idealer som en kontrast til disse andre.

Modeller som Robyn Lawley, som aktivt forsøger at bekæmpe usunde kropsidealer, er præcist det, som situationen har brug for. Så længe at unge bliver gjort opmærksomme på, at der er et alternativ til trends så som ’bikini bridge’, så har de også mulighed for at tage en sund beslutning om hvilke idealer, de selv ønsker at følge.

I kan læse Robin Lawleys’s artikel ’Why the Dangerous ”Thigh Gap” Trend Makes Me Mad’ ved at følge dette link

Kilde: Rasmussen, Christian Sejer. ”Man skal sulte sig urimeligt meget for at få bikini-bridge”. TV2. 20. januar 2014. 

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.