At være ung
Wi-Fi eller venskab?

Når mobilen brummer, er du nødt til at tjekke den. Bare lige hurtigt. Det kunne jo være vigtigt. Og nogle gange føler du også, at den brummer...men når du hiver den op fra lommen, er der ingen tegn på nye beskeder, notifikationer eller snapchats. Bare tegn på lidt afhængighed. 

smarthphone pige med kaffekop

Der er ingen tvivl om, at smartphonen virkelig er smart – alene navnet siger det hele. Den kan bruges i alle mulige sammenhænge: Fra at komme hurtigt i kontakt med folk, finde vej og holde forbindelsen - til at finde mærkelige videoer på nettet, du kan tagge dine venner i. Men det vildeste ved mobiltelefonen er dog, hvordan den kan bringe folk på den anden side af kloden tættere på – og dem omkring dig længere væk.

Når mobilen hele tiden er oppe af lommen, er det let at glemme at være tilstede i hverdagen. Hvordan ser dine medpassagerer i bussen eller toget ud? Du har ingen anelse, for du kiggede ikke op fra skærmen, siden du satte dig ned. Måske er det ligegyldigt – med eller uden smartphone, havde du sikkert ikke indledt en samtale med fremmede mennesker i toget alligevel.

Men de dårlige mobilvaner har det bare med at sprede sig som ringe i vandet. Efterhånden glemmer man, at man godt kan spise god mad uden at dele det på Instagram. Man glemmer, at man godt kan feste uden at sende en eneste snap. Man glemmer at lægge mobilen væk, når man rent faktisk er sammen med sine venner. Og det er her – når man begynder at fravælge nærværet med menneskerne omkring én til fordel for Facebook og Flappy Bird - at mobiltelefonen begynder at blive en afhængighed.

En undersøgelse lavet af YouGov for MetroXpress viser, at 45% af de adspurgte unge føler sig afhængige af at være online eller tjekke de sociale medier. Og knap en femtedel af vil med jævne mellemrum hellere være sammen over mobilen end at sidde ansigt til ansigt med vennerne.

Og hvorfor dog også være sammen med en studiegruppe, når man bare kan lave en gruppechat? Hvorfor dog også ses med en ven, når man bare kan smide dem en besked? Hvorfor dog ses ansigt til ansigt med folk – det er vel det, FaceTime er skabt til? Den hårfine balance mellem enten at være online eller at være tilstede i nuet bliver sværere og sværere at finde. Og når man konstant skal være tilgængelig på mobilen, er det nemt at blive utilgængelig i det virkelige liv. For mobiltelefonen er ikke kun god til at dræbe tid – den er også god til at dræbe øjeblikket mellem dig og dine ikke-virtuelle venner. Det giver indirekte et klart signal, når man lige skal tjekke sine beskeder foran vennerne: ”Jeg har venner, der er vigtigere end dig”.

 Selvfølgelig skal man ikke have det firkantede syn, at mobiltelefonen er fandens værk – for den er en utrolig brugbar, sjov og vigtig gadget i vores moderne liv. Og jeg vil nødigt spille hellig – jeg har trods alt selv skrevet denne artikel på min mobiltelefon. Men husk at se op fra den firkantede skærm engang i mellem. Når mobilens batteri dør ud, føles det måske, som om en lille del af dig dør med det – men husk på, at det hele bare er flimmer på en skærm.

Husk på, at det vigtigste ikke er at have forbindelse til nettet – men at have forbindelse til virkeligheden.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.