Flytte hjemmefra
9 ting du bør overveje inden du finder en roommate

Er du en person der kan bo sammen med andre, eller er du lidt af en Lone Ranger?

Der er stor forskel på at bo alene i en lejlighed, og så på at dele én med en anden eller flere personer. Jeg ved dette, for jeg har prøvet begge dele over flere omgange. I det følgende vil der gives stof til eftertanke, såfremt du står og overvejer at finde en roommate:

1. Vælg en delevenlig lejlighed:

Selvom at i vælger at bo sammen, så er det rart at have hvert jeres værelse, hvor man kan lukke og låse døren. I vil helt sikkert have dage, hvor i ikke gider den anden, og der skal også være mulighed for at have andre på besøg, uden at samboen skal indblandes. 

glad flytning2. Kend din roommate:

Og med ’kend’ mener jeg ikke, at i nødvendigvis skal være perlevenner, men det er vigtigt, at i kender lidt til hinandens vaner og grænser. Det kan være farligt at vælge ens bedste ven som sambo, for i vil højest sandsynligvis komme til at se helt andre og nye sider af hinanden.

3. Lav en fast rengøringsplan:

Hvis i laver et regelsæt fra starten, så er der sandsynlighed for, at i begge får dem overholdt. Skriv dem eventuelt ned, så der ikke hersker tvivl senere. Ikke alle gør rent lige ofte, så det er vigtigt, at i bliver enige om, hvornår det skal gøres.

4. Del køleskab og fryser op:

På denne måde kommer der ikke til at herske tvivl om, hvem posen med kyllingelår tilhører. Selvom at i ønsker at deles om madlavningen, så vil jeg foreslå at i stadig har hver jeres hylde i køleskabet. Man kan eventuelt have en dele-hylde, hvor man kan placere det mad, som den anden også må tage af.

5. Fortæl den anden, hvis du skal have venner på besøg: 

Når i bor sammen, så bliver i automatisk en større del af hinandens hverdag. Det er derfor vigtigt, at i deler planer/skemaer med hinanden. På den måde undgår i at den ene ikke holder stor fest dagen inden den andens eksamen.

6. Overvej om i har samme døgnrytme:

Hvis du er et morgenmenneske, så kan det være pokkers frustrerende at bo med en natteravn – og omvendt. Det er en god ide at finde ud af dette som noget af det første, for døgnrytmer er ikke sådan lige til at ændre på.

7. Vær villig til at gå på kompromis:

Når man vælger at bo med en anden, så kan man ikke altid få sin vilje. Desværre. Du bliver nødt til at give plads til din sambos ideer og holdninger også, og det kan altså godt betyde at din mormors gamle sofa ikke får lov til at stå i jeres fælles stue eller køkken. 

8. Gensidig respekt:

Så basalt, men umådelig vigtigt. Det er vigtigt at i begge respekterer hinandens grænser, værdier og vaner. Det er okay at være uenige og utilfredse af og til, men hvis jeres boligarrangement skal fungerer, så er det afgørende at i respekterer hinanden gensidigt. Også selvom at der måske er tale om en meget irriterende tendens.

9. Tal sammen:

Skulle den irriterende tendens alligevel være så frygtelig, at du ikke kan få det ud af hovedet, så er det vigtigt, at du taler med din sambo om det. Hvis i ikke taler sammen om de ting, der går jer på, så kan det hurtigt optrappes til en konflikt.

Det er umuligt altid at være gode venner, men forsøg som udgangspunkt altid at være på god fod med hinanden. Det kan jo hurtigt blive dyrt, hvis man lige pludseligt skal opsige en lejekontrakt før tid.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.