Sundhed
Spice it up! - Anderledes krydderier til din madlavning

Er du træt af, at din mad smager ens hver dag? Hvis man ikke er erfaren i et køkken, kan det hele hurtigt blive en lidt kedelig omgang, og derfor kan det være guld værd at vide, hvordan man kan gøre maden mere interessant.

I denne artikel vil jeg fortælle dig om nogle anderledes, spændende krydderier, der kan gøre din madlavning sjovere, lækrere, og måske endda sundere?

Ramsløg - Ramsløg er stadig lidt et ”eksotisk” krydderi i Danmark, og det er på trods af, at de danske skove i højsæsonen fra maj-juni er fyldte med det skønne krydderi. Hvis du aldrig har hørt om, eller smagt det før, bør du springe ud i det. Krydderiet er grønt og dufter meget kraftigt, meget lig hvidløg. Det kan bruges i salater, gryderetter, og på kylling og fisk er det rigtig lækkert. Desuden har det antibiotisk effekt og styrker immunforsvaret.

Havtorn – De specielle små bær er for alvor ved at blive populære i Danmark og med god grund. De små vidundere kan bruges i alt, lige fra hjemmelavet is til kødmarinade. Det fantastiske er, at de ligesom ramsløg findes mange steder i naturen, og de kan derfor indsamles ganske gratis. Pas bare lige på fingrene, for de små bær sidder beskyttede mellem en masse små pigge!

Desuden er havtorn fyldt med c-vitaminer, faktisk er der i ét lille bær samme indhold af c-vitamin som i en hel appelsin! De er noget bitre at spise rå, men i madlavning er de altså super gode til at tilføre et lille eksotisk twist.

Mynte – Mynte er nærmest synonym med mojito, men det skønne krydderi kan altså bruges til mange andre ting end lækre drinks. Det gør sig specielt godt i salater, som urtete og i desserter. Den kan også bruges i tzatziki, hvis du vil give den et lille twist. Mynte er godt til at berolige maven, og det indeholder både C-vitamin, E-vitamin, folat, calcium og jern.

Citronmelisse – Citronmelisse har, som navnet antyder, en citron-agtig smag, og det gør sig derfor rigtig godt i desserter, fisk, i salat, i dressinger eller i smoothies. Det er et skønt krydderi, som er lidt overset. Det har flere gode egenskaber grundet dens indhold af den æteriske olie, der hedder citronnellal. Denne skulle efter sigende have en antibateriel effekt, kunne lindre kramper og virke beroligende. Desuden indeholder den fenolske syrer, der har en virushæmmende effekt.

Ingefær – Der er nok ikke mange, der ikke har hørt om de mange fordele, der er ved at spise ingefær. Nogle drikker lige et ingefær-shot om morgenen, andre laver te på det eller smoothies. Ingefær er lidt af et lille vidunder, når det kommer til sundhed. Der er undersøgelser, der viser, at det både skulle kunne lindre kvalme, køresyge, og desuden være betændelseshæmmende, hvilket bl.a. kan hjælpe på gigtsmerter.
Brug det som beskrevet ovenfor, eller put det direkte i gryderetter. Især i asiatisk madlavning passer det sig godt.

Lav din egen blanding

Der kommer et større og større udvalg af krydderier, der allerede er blandede, for eksempel all-round krydderi, græsk krydderi, taco-krydderi, kylling-krydderi etc. Det er super nemt at bruge, dog skal man være opmærksom på, at blandingerne ofte store mængder salt. Hvis man oveni krydrer almindeligt med salt, kommer der hurtigt en del i maden.

Et godt tip er at eksperimentere med at lave dine egne blandinger. På den måde ved du præcis, hvad du kommer i, og du kan justere efter egen lyst og smag.

 

Har du gode erfaringer med andre krydderier, som bare SKAL prøves? Så smid en kommentar nedenfor.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.